Overheid zet veiling TV-frequenties in gang

Dat was nog eens een TV

Dat was nog eens een TVHet ministerie van Economische Zaken heeft het Besluit en de Regeling gepubliceerd voor de veiling van de TV-omroepvergunning.  Met de publicatie in de Staatscourant van 20 april is definitief dat de vergunning wordt aangeboden in een veiling.

 

 

Bedrijven die mee willen bieden, kunnen zich tot 17 mei om 14.00 uur melden. De veiling zelf staat gepland op 4 juli en zal naar verwachting niet veel tijd kosten. Het gaat om één vergunning en dat maakt het biedproces eenvoudig. 

Het besluit en de regeling zijn eerder dit jaar geconsulteerd. De reacties zijn voor EZ geen reden geweest om grote veranderingen door te voeren. Wel gaat het Agentschap Telecom kandidaten vooraf scherp(er) toetsen om speculatief opkopen van spectrum tegen te gaan.

In het Frequentiebesluit (geen onderdeel van het veilingtraject) is opgenomen dat tot 1 januari 2020 DVB-T en DVB-T2 moeten worden gebruikt en daarna DVB-T2. Andere technologie is expliciet verboden of mag worden gebruikt voor datadiensten die gerelateerd zijn aan het programmapakket. Hierbij valt te denken aan een elektronische programmagids.

Deze vergunning zit nog tot en met januari 2017 bij KPN/Digitenne. De veiling zal uitmaken wie daarna de tv via de ether uitzendt. Voor de nieuwe vergunning is een overstap noodzakelijk van de huidige techniek, DVB, naar de nieuwere technologie DVB-T2. Om de continuïteit voor de bestaande kijkers te garanderen moet de nieuwe vergunninghouder al meteen gaan uitzenden. Bij de transitie blijft KPN sowieso nog een rol spelen. Volgens EZ is er daarom voldoende tijd voor een nieuwkomer om het netwerk in te richten.