Amateurs willen van 15dB limiet af

amp

ampGevalletje fossiele wetgeving: Het Amerikaanse AT, het FCC, vraagt om commentaar op een wetswijzigingsvoorstel (in Amerika een Petition for Rule Making genoemd), ingediend door een distributeur van amateur lineairs, die de regels met betrekking tot maximale versterking aangepast wil zien.

 

 

De firma Expert Linears America LLC uit Magnolia in de staat Texas, die lineairs distribueert die gemaakt worden door SPE in Italië, wil dat het FCC de 15 dB versterkingsbeperking (ongeveer 32x) van amateur versterkers opheft. De firma Expert vindt dat er helemaal geen versterkingsbeperking zou moeten zijn op versterkers die aan amateurs verkocht worden.

Expert merkt op dat de 15 dB versterkingsbeperking een overbodig overblijfsel is uit de tijd dat versterkers niet erg efficiënt waren en het FCC probeerde om het gebruik van lineairs door 27Mc-ers in de dammen. Hoewel het FCC in 2004 al de regelgeving aanpaste zodat de eis dat een lineair zo ontworpen moest worden dat er een minimum van 50 W stuurvermogen nodig was, kwam te vervallen, is de eis voor een maximum van 15 dB versterking erin blijven staan.

Maar in de afgelopen jaren hebben amateurs de beschikking gekregen over zeer geavanceerde, compacte laag-vermogen transceivers die meer dan 15 dB versterking nodig hebben om het maximaal toegestane vermogen te bereiken – in Amerika 1500W output. Daarom wil men de 15 dB beperking uit de regelgeving hebben zodat distributeurs niet gedwongen worden om hun lineairs terug te schroeven om aan de Amerikaanse eisen te voldoen.

Expert wijst in dit verband op hun Model 1.3K FA lineair als voorbeeld van een lineair die “qua ontwerp in staat is om aanzienlijk meer dan 15 dB versterking te leveren,” waarmee hij een prima compagnon zou kunnen zijn voor laagvermogen transceivers die op de markt zijn, en een uitgangsvermogen hebben in de ordegrootte van 10 W.