Eerste ISS reflectie EU-US

ISS

ISSNa twee weken van voorbereidingen hebben Tim, G4LOH in Helston, Cornwall, Engeland, Grid IO70jc en Roger, VE1SKY Bridgetown, Nova Scotia, Canada, Grid FN74iu, mode FSK441 gebruikt om te proberen via een Brendan Quest type reflectie tegen het International Space Station (ISS) een verbinding te maken.

 

 

Gebruik makend van de AMSAT satelliet software richtten beide stations op het berekende grid HO11nl voor een QSO poging op 144.175 MHz met een gezamelijk tijdvenster van minder dan 1 minuut.

Op 2 mei om 12:22 UTC hoorde VE1SKY de signalen van G4LOH over een afstand van 4.441 km. Het signaal werd één keer volledig gedetecteerd door met de cursor te klikken, en daarna gedeeltelijk. Dit was de eerste ontvangen reflectie tegen het ISS van Europa naar Noord Amerika, en het eerste 'opzettelijke' signaal via ISS reflectie dat in elke richting ontvangen is via de Noord of Zuid Atlantische oceaan (screenshot is te zien op QRZ.com/VE1SKY ). Er wordt nog onderzocht of de ontvangst aangemerkt kan worden als mogelijk DX record voor satelliet reflectie.

Tim is daarna nog twee keer ontvangen door VO1HP in het veel dichterbij gelegen grid GN37, en wel in Morse code.