DVB-T veiling gaat door

Hoop antennes he!

Hoop antennes he!De DVB-T veiling gaat door, met KPN als één van de twee deelnemers. Het Agentschap Telecom meldt dat de aanvragen van mogelijke kandidaten zijn beoordeeld, en dat er twee partijen zijn toegelaten tot de veiling. De inschrijfprocedure is op 17 mei geopend.

 

 

KPN meldt zelf in een persbericht dat het gaat bieden op de licentie om vanaf 2017 digitale tv uit te zenden via de ether. KPN is op dit moment via Digitenne al de vergunninghouder, dus het besluit dat KPN daarmee door wil gaan, is niet onverwacht. Het bedrijf gaf het ook al aan in zijn reactie op de publieke consultatie die ACM heeft gehouden.

Het Agentschap Telecom veilt één landelijke vergunning voor commerciële tv via de ether. De voorwaarden van de vergunning bepalen dat de nieuwe aanbieder al meteen op 1 februari 2017 moet gaan uitzenden en dat de huidige abonnees van Digitenne kunnen blijven kijken. Waarschijnlijk komt er een overgangsfase, waarbij het bestaande netwerk van KPN de hoofdrol speelt. De looptijd van de nieuwe vergunning is tot en met 2030.

DVB-T wordt omgezet naar DVB-T2

Binnen enkele jaren wordt de 700 MHz-band vrijgemaakt ten faveure van mobiel internet. De TV-uitzendingen in dat deel van de vergunning moeten dan worden gestaakt. Een overstap van het huidige DVB-T naar de nieuwere standaard DVB-T2 is dan noodzakelijk.

De eerste veilingdag was op maandag 4 juli 2016 en startte om 10.00 uur en de veiling vond via internet plaats. Het bieden begon bij nul euro. De veilingprijs wordt daarbij stapsgewijs opgehoogd, totdat een van beide deelnemers afhaakt. Het is niet bekendgemaakt wie de andere deelnemer is.

KPN meldt verder dat het bezwaar heeft aangetekend tegen een besluit van het ministerie van EZ. KPN had gevraagd om een verlenging van de vergunning, met het oog op continuïteit van de dienstverlening voor bestaande klanten. EZ heeft die aanvraag afgewezen. KPN stelt dat de overgangstermijn te kort is, ook volgens het Frequentiebesluit van juni 2014.