Eerste lokale omroepen starten met DAB+

dab

dabNa de landelijke en regionale omroepen starten nu ook de eerste lokale omroepen in Nederland met uitzenden via DAB+. Hierbij heeft de provincie Groningen de primeur, waar onder meer Radio Westerwolde, RTV Logo en Havenstad FM gaan uitzenden via digitale etherradio.

 

 

De omroepen, die al samenwerken in het regionaal media centrum Groningen 1, gaan via hetzelfde DAB+net uitzenden. Verwacht wordt dat de uitzendingen binnen enkele weken starten. Op dit moment worden de nodige voorbereidingen getroffen.

Ook in Frankrijk neemt de DAB activiteit toe: de Franse mediawaakhond CSA is afgelopen week alsnog gestart met de verdeelprocedure voor DAB+ capaciteit in drie nieuwe regio’s. Het betreft de regio’s Lille, Lyon en Straatsburg. Het is de bedoeling dat de uitzendingen in 2017 kunnen starten.

Sinds eind juni 2014 heeft Frankrijk officieel digitale radio via de ether. In Parijs zijn inmiddels al meer dan 40 radiostations te ontvangen via ‘radio numérique terrestre’ (RNT), zoals de Fransen het noemen.