Radioverbod vanwege telescoop

1024px-SKA_sparse_array_big

1024px-SKA_sparse_array_bigDe Square Kilometre Array ofwel SKA, een internationaal wetenschappelijk project dat uitgevoerd wordt in Zuid Afrika en Australië, wordt als hij gereed is 's-werelds krachtigste radio telescoop en bestaat dan uit 3000 schotels.

 

Dit is het grootste wetenschappelijke project van de 21e eeuw, waar de Large Hadron Collider in Europa het grootste wetenschappelijke project van de 20e eeuw was. (En dat weten ze nu al, terwijl nog geen 16% van deze eeuw voorbij is -red)

Nadat vorig jaar de ontwikkelfase van de SKA telescoop werd afgesloten, hebben wetenschappers de omvang en vorm bepaald van het gebied dat tegen radiostoring beschermd moet worden. Ongeveer 131.500 hectare land dat om de kern van 176 schotels van de telescoop heen ligt, ongeveer 80 km van Carnarvon, moet vrijgehouden worden van radiostoring. Als gevolg daarvan zouden radio frequenties in het spectrum van 100 MHz tot 25,5 GHz verbannen kunnen worden.

Dat zou ook kunnen betekenen dat vliegroutes van Johannesburg naar Cape Town omgeleid moeten worden via Port Elizabeth, de Atlantische Oceaan of via Upington. Op overtreding komen hoge boetes of zelfs gevangenisstraf te staan.

Van de SKA radio frequentie ban worden luchtvaart en veiligheidsapparatuur uitgesloten. SKA SA project directeur Rob Adam zei dat de Astronomy Management Authority binnen het departement discussies heeft gehad met de CAA en ATNS over deze zaak. "Het netto resultaat van het voorstel over deze regelgeving is dat commerciële luchtvaart er geen last van zal hebben. Maar aangezien laag vliegen over de SKA mogelijk schade toebrengt aan de gevoelige SKA apparatuur, houden we nauw contact met de CAA om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt," zei hij.