M2M Services brengt LoRa naar Westland

Thing. Nou internet nog.

Thing. Nou internet nog.Eind juni zal een dekkend LoRa-netwerk voor Internet of Things-toepassingen uitgerold zijn in het Westland. M2M Services, onderdeel van VTM Groep, doet dit in samenwerking met strategische partners DAEL en MCS.

 

 

Met het netwerk moeten zaken als het binnenhalen van data uit het veld, specifieke teeltgegevens in kaart brengen, meten van grondwaterdiepte of de temperatuur in kaart brengen efficiënter kunnen worden gerealiseerd. 

Sensoring Success

Begin dit jaar startte MCS met het partnerprogramma Sensoring Success. Belangrijkste doelstelling van dit programma is om snel naar concrete, innovatieve en rendabele Internet of Things-toepassingen toe te werken. M2M Services is één van de aangesloten partners.

M2M Services werd in 2010 opgericht binnen de VTM Groep om zich toe te leggen op M2M-communicatie voor ondernemingen. Het onderdeel is nog relatief klein, maar groeiende, zegt Martin de Heer, Coördinator Marketing Communicatie bij ICT-dienstverlener VTM Groep, dat inmiddels 25 jaar actief is. In totaal telt M2M Services 11 medewerkers waaronder twee accountmanagers. 

Naar verwachting zal het LoRa-netwerk van M2M Services eind deze maand zijn uitgerold waarna het bedrijf begint met het maken van reference cases voor klanten. “Onze doelgroep heeft natuurlijk zelf al de nodige meettechnieken in huis, maar die zijn niet altijd even efficiënt. In kassen bijvoorbeeld hangt hiervoor vaak nog één grote sensor, maar die heeft doorgaans geen optimaal bereik. Met LoRa kom je via meerdere, kleinere sensoren in alle hoeken”, licht De Heer toe. 

Specifiek Westland

Het potentieel bereik in het Westland is 12.000 ondernemers, maar ook 40.000 huishoudens. Maar in eerste instantie richt M2M Services op de Westlandse ondernemer. “Onze primaire focus ligt nu op het plaatsen van zoveel mogelijk gateways om de uitrol eind deze maand te kunnen voltooien.”

Concurrentie ziet De Heer niet zo snel, vooral vanwege het regionale karakter van het nieuwe LoRa-netwerk en de specifieke doelgroep. “Een partij als KPN gaat voor landelijke dekking en richt zich op een veel bredere markt. Via deze trial and error in het Westland proberen we de potentie van het LoRa-netwerk op een branche-specifieke manier in kaart te brengen.” 

VTM Groep zelf is Platina Business Partner van KPN, dat onlangs bekend maakte naar verwachting nog deze maand de landelijke uitrol van zijn LoRa-netwerk zal voltooien. Vodafone en T-Mobile committeerden zich aan NB-IoT.

De Europese frequentieband voor LoRa is 868MHz. Dat verschilt niet heel veel van de 900MHz GSM band en ik ben dan ook benieuwd waar men de geclaimde haalbare afstanden van 10km vandaan haalt. We gaan hier ongetwijfeld meer van horen.