ARRL meldt geen storingen bij 600m experiment

ARRL wiebertje

ARRL wiebertjeHet ARRL 600 Meter Experiment dat met een experimentele vergunning onder de roepnaam WD2XSH plaatsgevonden heeft, meldt dat er geen klachten over storingen zijn binnengekomen van andere gebruikers in de 465-515 kHz band tijdens de meer dan 202.400 uur dat de band gebruikt is, en ook door de deelnemers aan het experiment zijn geen storingen ondervonden.

 

 

Deze gegevens zijn opgenomen in het rapport van het experiment over de periode van 1 maart – 31 mei 2016, opgesteld door de coördinator van het experiment, Fritz Raab W1FR, met deelnemers Rudy Severns, N6LF, en John Langridge KB5NJD, en gepubliceerd op 3 juli. Nutsbedrijven waren bang voor storingen op hun ongelicenseerde PLC systemen en vroegen de FCC (Amerikaanse AT -red) om regelgeving te overwegen die het amateurs zou verplichten om van tevoren te melden aan de nutsbedrijven dat ze van plan waren om de 630 meter band (472-479 kHz) of 2200 meter band (135.7-137.8 kHz) te gaan gebruiken. Nutsbedrijven gebruiken ongelicenseerde PLC systemen om delen van het elektriciteitsnet te besturen.

De laatste update van WD2XSH vermeldt nog eens 16 extra verbindingen op de 630 meter band, wat het totaal op 578 brengt. De amateurgemeenschap wacht nu op de FCC tot die een Report and Order gaan uitbrengen waarin dan beschreven staat wat de regels en voorwaarden zijn om de twee banden te mogen gebruiken — banden die al beschikbaar zijn in vele andere landen, waaronder het aangrenzende Canada. De ARRL verzocht de FCC in 2012 al om dezelfde band aan amateurs toe te wijzen.

“Zodra de FCC amateurs toegang tot de band van 472 tot 479 kHz geeft, wordt de experimentele vergunning beperkt tot 461 – 472 kHz,” zegt Raab in het rapport. “Dat houdt de amateur frequenties vrij terwijl de experimenteerders hun onbemande propagatiebakens kunnen laten werken zonder de beperkte bandbreedte die voor amateurs beschikbaar is, op te souperen.” Eerder dit jaar vroeg hij de ARRL om de experimentele WD2XSH vergunning te verlengen in afwachting van acties door het FCC action op 630 meter en 2200 meter.

Band condities werden over het algemeen als “variabel” beschreven. Het pad naar Australië vanuit Noordh Amerika werd beschreven als "goed" en “relatief voorspelbaar,” waar de paden naar Europa en Japan minder actief waren.