Nieuw anti-drone systeem in Amerika

video_drone_3259439b

video_drone_3259439bEen fenomeen dat in Nederland ook steeds meer de kop opsteekt: ééncelligen die niet gehinderd door kennis of verantwoordelijkheidsgevoel met drones vliegen in de buurt van vliegvelden. De Amerikaanse FAA (Federal Aviation Administration) is het nu zat en beraadt zich op technische maatregelen om die dingen uit de lucht te halen.

 

 

De FAA ontvangt meer dan 100 rapporten per maand van piloten en anderen die een onbemand toestel (UAV) te dicht bij een vliegtuig of vliegveld zien vliegen.

De FAA heeft nu het Pathfinder Programma opgezet om technieken te evalueren die UVA's of drones in de buurt van vliegtuigen kunnen detecteren en identificeren. VK7 News meldt dat de FAA binnen dit programma een keuze heeft gemaakt voor een AUDS (anti UAV defence system) van de firma's Blighter Surveillance Systems, Chess Dynamics en Enterprise Control Systems.

AUDS kan een drone detecteren op 10 km afstand door middel van een Ku band scannende radar, 'm volgen via precisie infrarood en daglicht camera's en gespecialiseerde video tracking software, gevolgd door het verstoren van de vlucht met een 'inhibitor' waarmee de radiosignalen die het toestel besturen, geblokkeerd worden.

Dit hele detectie-verstoringsproces is bijzonder snel en duurt gemiddeld nog geen 15s.

Ik ben alleen benieuwd of het systeem dan uitgaat van 2.4GHz besturing. Want als ik een 1W 433MHz Long Range System module in mijn zender zet (die ook nog eens frequency hopping gebruikt), zal het systeem er nog een harde dobber aan hebben om mijn drone uit de lucht te halen. Daar staat tegenover dat dit soort systemen door echte vliegers gebruikt worden en niet door COTS vliegers. (Commercial Off The Shelf, ofwel koopdozenvliegers).