Piratenzender bestolen van zendapparatuur

PiraatZe zijn gespecialiseerd in smartlappen, maar deze keer vormen ze zelf hoofdrolspeler in een heuse tranentrekker. De Deltapiraat – de eerste en nog altijd enige legale etherpiraat van ons land – is voor de tweede keer binnen een jaar van hun zendapparatuur beroofd.

 

,,Er is wel even een potje gejankt ja”, erkent Bert van Goor. Het blijkt vaker voor te komen dat lokale omroepen van hun apparatuur worden bestolen.

Ze zenden uit in de fusiegemeente Twenterand, een streek waar de van oudsher illegale piratenzender heer en meester is in de ether. Duizenden huishoudens, maar vooral ook bouwvakkers en stratenmakers stemmen in deze contreien traditioneel massaal af op de illegale zenders en hun levensliederen.

Veel discjockeys van het eerste uur van de Deltapiraat zijn in het verleden een of meerdere keren door het Agentschap Telecom op de bon geslingerd. Tot in 2007 het roer werd omgegooid door op de legale toer te gaan. Via een juridische spitsvondigheid onder regie van toenmalig burgemeester wijlen Helmer Koetje, niet geheel toevallig voormalig voorzitter van het Commissariaat voor de Media. De Deltapiraat kreeg vervolgens als eerste vergunning om via de ether plaatjes te draaien. ‘Technische man’ Bert van Goor: ,,Je hebt wel meer etherpiraten die legaal uitzenden, maar zij doen dit dan via de kabel of internet. Wij zijn nog steeds de enige die dat ook via de ether mogen.”

Vakkundig

Maar dieven hebben De Deltapiraat nu het zwijgen opgelegd. Voor de tweede keer binnen een jaar is namelijk de apparatuur gestolen. ,,De zender stond in een stevige metalen kast bij onze zendmast in Vriezenveen. Vermoedelijk waren het dezelfde daders van een jaar geleden. Geen domme jongens want de zender is uiterst vakkundig afgekoppeld.”

Een catastrofe voor De Deltapiraat. ,,We kunnen nog wel uitzenden via kabel en internet, maar als etherpiraat wil je maar één ding: uitzenden via die frequentie. Dat is heilig voor ons. Hoe bereik je anders immers al die stratenmakers en bouwvakkers op de steiger? Zij vormen een grote doelgroep.”

Verlies

De afgelopen tijd worden wel vaker lokale omroepen bestolen van hun apparatuur, waaronder A28FM in Staphorst. Het vermoeden bestaat dat de zenders worden geroofd door concurrerende illegale zenders: ,,Omdat de boetes tegenwoordig in de tienduizenden euro’s kunnen lopen, zenden piraten steeds vaker uit vanuit onbemande stations. Je zou zeggen dat muziekliefhebbers elkaar dit niet aandoen, maar er bestaat ook veel afgunst omdat wij legaal mogen draaien.”

Van Goor: ,,Vorige keer werd de schade door de verzekeraar vergoed, maar aangezien je slechts de dagwaarde van de zender krijgt, schiet je er fors bij in. Bovendien is er sprake van veel bijkomende averij. Dit loopt in de duizenden euro’s. Geld dat we niet hebben. Misschien dat we het nu zelf met een aantal vrijwilligers voorschieten, want we willen maar één ding: zo snel mogelijk weer de ether in. Maar dan wel vanuit een nóg sterkere behuizing. Dit overkomt ons geen derde keer.”