Amateur netwerk redt zeilers

sinking-boat%20%289%29%5B2%5D

sinking-boat%20%289%29%5B2%5DOp 28 september om ongeveer 0300 UTC, ontving Charles Houlihan, KD6SPJ, die een onderdeel vormt van het Pacific Seafarer’s netwerk, op 14.300MHz een oproep voor assistentie van de kapitein van het zeilschip(SV) Rafiki. De kapitein meldde dat de SV Rafiki, een 12-meter lange zeilboot, water maakte.

 

 

Charles, zelf kapitein van de SV Jacaranda en op zee, nam contact op met Randy VanLeeuwen, KH6RC, ook onderdeel van het netwerk en met zijn QTH in Hawaii. Randy op zijn beurt waarschuwde de Amerikaanse kustwacht en gaf Rafiki’s locatie door, 350 km ten zuiden van Cold Bay, Alaska.

Randy bleef in constant radio contact met de Rafiki tot de verbinding niet meer ging. Fred Moore, W3ZU (Florida) en Peter Mott, ZL1PWM (Nieuw Zeeland) hielden als net relays het contact met de kapitein van de Rafiki in stand tot de kustwacht arriveerde.

Volgens een persbericht Van het kustwacht station–17e District, werden een Kodiak MH-60 Jayhawk helikopter en een Air Station Kodiak HC-130 Hercules op pad gestuurd naar de laatst bekende positie van de Rafiki. Bij aankomst van de Jayhawk helikopter werden de kapitein en een bemanningslid succesvol van boord gehaald door de helikopter, rond 1000 UTC. Beide mannen waren niet gewond. Het schip werd achtergelaten.

Dit incident gebeurde tijdens de dagelijkse ontmoetingsronde die door amateurs onderhouden wordt in het zogenaamde Pacific Seafarers Net. Elke dag om 0300 UTC volgen amateurs uit Noord Amerika, Hawaii, Nieuw Zeeland en Australië de voorgang van varende radio amateurs die op de Pacific varen.

Voorafgaand aan het net van “maritime mobile” schepen, wordt gevraagd of er dringende medische, nood- of ander belangrijk verkeer met prioriteit behandeld moet worden. Na deze oproep werd het verzoek om hulp van de Rafiki ontvangen.

Volgens de website van het net ( www.pacseanet.com): is het “Pacific Seafarer's Net"een netwerk van vrijwillige radio amateurs die radio en internet mailverkeer afhandelen tussen zeil- en motorboten op alle oceanen en vaste stations. De vaste Net Control Amateur Stations bevinden zich verspreid over Amerika, Hawaii, Australië en Nieuw Zeeland. Het radioverkeer bestaat uit de dagelijke rapporten van de positie van de schepen en het afhandelen van email verkeer, medische assistentie, telefoon patches (radio doorverbinden met het vaste telefoonnetwerk) en het coördineren van reddingswerkzaamheden. Noodverkeer van elk schip wordt afgehandeld, of ze nou een amateur machtiging hebben of niet. Net control stations houden computer databases bij over deelnemende schepen en hun bewegingen over de oceanen.

Onthou die frequentie, en luister er ook eens op. Ook al is het nu om 05.00 lokale tijd…