Ericsson TRX in ISS kapot

Columbus module

Columbus moduleDe Ericsson MP-A portofoon in de Columbus module van het International Space Station (ISS) die voor de meeste school-contacten gebruikt wordt, gaf de laatste tijd foutmeldingen in het display en is er nu helemaal mee gestopt.

 

Intussen wordt de Kenwood TM-D710 radio in de Russische Service Module gebruikt voor alla schoolcontacten. Het goede daaraan is dat de Kenwood een mobielset is en meer vermogen heeft [25 Watt] dan de Ericsson [5 Watt], dus is deze radio veel makkelijker te ontvangen.

Maar het slechte nieuws is dat de Ericsson ook gebruikt werd voor de packet digipeater, dus die is voorlopig buiten bedrijf.

Hoe makkelijk het nu is om het ISS te ontvangen nu deze meer vermogen heeft, blijkt uit onderstaande video waarin KG4AKV laat zien hoe hij dat deed: