Voordelen van DStar en DMR?

D-star

D-starGevalletje totaal de weg kwijt, wat mij betreft. Op de site ezinearticles.com beschrijft een amateur de voordelen van D-star en DMR modes. Maar met de door hem gebruikte argumenten slaat hij wat mij betreft de plank volledig mis.

 

 

John G4YDM begint te beschrijven hoe onhandig groot HF antennes wel niet zijn, en haalt de problemen aan die amateurs ondervinden als ze een mast neer willen zetten. Daar ging mijn nekhaar al overeind. Dat moet een argument zijn om overheden en VVE's/woningverhuurders te wijzen op het belang van amateurradio, niet om de handdoek in de ring te gooien en maar een DMR porto te kopen. Waarvoor overigens ook masten op gebouwen nodig zijn als je een repeater op wil zetten, maar dat terzijde.

Vervolgens zegt hij dat je met DMR/D-Star geen propagatie problemen hebt. Nee, dat klopt. Het propagatieprobleem wat je wél hebt, heet internet. En daar wil je in een noodsituatie niet van afhankelijk zijn. Althans, ik niet. Hij wijdt daar verder in het artikel nogmaals over uit: wereldwijde communicatie zonder die lastige propagatieproblemen, allemaal via dat o zo betrouwbare internet. Ik zou zeggen: Lever je machtiging in en ga skypen. Scheelt je nog een dure portofoon ook, en je hebt er beeld bij. Propagatie is wat mij betreft een van de smaakmakers van de hobby.

Ook het argument van de bejaarde amateur in zijn ouderenwoning waarin antennes niet meer kunnen raakt kant nog wal. Ik mag in dit verband refereren aan het bejaardentehuis waar Michel Peekel PA0CC juist door de technische dienst geholpen werd om in de lucht te blijven. Zo moet het zijn, niet een DMR porto moeten kopen omdat een antenne niet meer zou mogen.

Als dit de opvatting is van een nieuwe generatie amateurs, dan is de hobby inderdaad gedoemd ten onder te gaan. Digitale spraakmodes als experiment, okee. Maar we moeten ons wel realiseren dat juist in geval van grote problemen, internet het eerste is wat onderuit gaat. Simpelweg omdat het niet gebouwd is voor gelijktijdig gebruik door grote groepen mensen. Laten we ons dorp Zoetermeer nemen. 120.000 inwoners, ca. 40.000 gezinnen/woningen. Als iedereen zijn 60Mb (gemiddeld) internet verbinding wil gebruiken om de staatsomroep te streamen in geval van nood, hebben we het over 2,4Tb (Tera bit, dat is 1000Gb, 1.000.000Mb) data. Neem van mij aan dat Zoetermeer geen connectie met die snelheid met de internet backbone heeft. Ergo: netwerk plat. En dat is juist het moment dat de radio amateur om de hoek komt kijken met zijn HF set, waardoor hij te allen tijde in staat is te communiceren, internet of niet. DMR/D-Star is leuk als speelgoed, maar het is geen vervanging voor HF. Nooit. De volkomen verkeerd gebruikte argumenten van John zijn koren op de molen van rechters die niet gehinderd door enige kennis dit kunnen gebruiken om aan te tonen dat je best wereldwijd kunt communiceren zonder een antenne op het dak te zetten. Een gemiste kans om de hobby bestaansrecht te geven.