Ruisvloer blijft stijgen

PLC meuk

PLC meukDe HF manager van de Engelse radiovereniging Radio Society of Great Britain (RSGB), Ian Greenshields G4FSU, zegt dat de ruisvloer op de HF banden blijft stijgen in Engeland (en dat zal hier niet anders zijn).

 

 

Hij heeft die waarneming toegevoegd aan het rapport dat hij naar het RSGB Spectrum Forum stuurde op 29 oktober.

“De bedreiging door PLT [power line telecommunicatie] van de afgelopen 10 jaar is inmiddels ruimschoots ingehaald door storende elektronica, in het bijzonder schakelende voedingen en zonnepanelen, naast breedband Internet systemen zoals VDSL2,” zegt Greenshields in zijn rapport. “Verdere potentiële bedreigingen door draadloze energie overdrachtssystemen (power transfer systems, WPT) worden nauwletten in de gaten gehouden door de ITU [International Telecommunication Union].”

Greenshields merkt verder op dat diverse landen begonnen zijn met het implementeren van de nieuwe 5 MHz band zoals afgesproken tijdens de World Radiocommunication Conference 2015 (WRC-15). “We blijven werken aan het realiseren van een geharmoniseerd bandplan voor alle 5 MHz gebruikers,” zegt hij. Greenshields zegt dat het werken in de nieuwe 15 kHz band segment voornamelijk zeer orderlijk verloopt (waarschijnlijk niet in de laatste plaats omdat een hoop koopdozen het nog niet ondersteunen en je er dus nog voornamelijk techneuten tegenkomt in plaats van 'communicatie-amateurs' -red). “Het grootste probleem blijft het buiten de band werken door sommige amateurs,” zegt hij, daaraan toevoegend dat de RSGB samen met het Engelse AT, Ofcom, en het ministerie van Defensie blijft werken om de band voor volgend jaar veilig te stellen — waarbij toegang tot de bestaande 5MHz kanalen behouden moet blijven.

In zijn VHF/UHF Spectrum Forum rapport, wijst VHF Manager John Regnault G4SWX erop dat Ofcom eerder dit jaar de ruisvloer-criteria die gebruikt worden om dekking te berekenen voor een aantal zakelijke spectrum gebruikers, heeft bijgesteld. De aanpassing van het eerdere criterium van –104 dBm naar –92 dBm (2 S-punten!!) “erkent de toename van man-made storing in dit deel van het spectrum,” zegt Regnault. “De verandering is het gevolg van onderzoeken en de druk door de zakelijke gebruikers op dit deel van het spectrum.”

Regnault zegt dat dit niet als een verrassing komt voor gebruikers van 6 meter en 4 meter [70 MHz] in Engeland, die al lang weten dat de ruisvloer op die banden voornamelijk bepaald wordt door man-made storingen. “Helaas wordt deze degradatie van het HF spectrum niet opgenomen in de EMC [electromagnetic compatibility] standaarden die boven 30MHz sowieso al beroerd zijn,” voegt hij daar aan toe.