IARU monitoring behaalt succes

iaru

Het International Amateur Radio Union Regio 1 (IARU-R1) Monitoring Systeem (IARUMS) meldt dat de Russische militairen kennelijk positief gereageerd hebben op een klacht van het Duitse AT over een stoorsignaal op 20 meter. Het "RDL" signaal van de Russische marine afkomstig van Crimea zond meerdere dagen uit op 14.180 MHz in F1B met 50 baud en 200 Hz shift. IARUMS zegt dat de uitzendingen voor het laatst waargenomen zijn op 31 oktober. IARU Regio 1 omvat Europa en Afrika.

 

Tot nu toe had het Duitse AT weinig succes met de bestrijding van de uitzendingen van Radio Eritrea (Voice of the Broad Masses) op 7.185 MHz, die weer door Ethiopië worden gestoord met breedband witte ruis. Tot op heden heeft Duitsland twee officiële klachten ingediend. IARUMS meldt dat 7.146.5 MHz en 7.175 MHz nog steeds in gebruik zijn door Radio Eritrea. De storing die IARUMS rapporteert is 20 kHz breed op elk kanaal. Deze etheroorlog duurt al jaren , en de storing kan bij nacht tot in Noord Amerika gehoord worden.

IARUMS Coördinator Wolf Hadel, DK2OM, meldt dat de Russische Over-the-Horizon radar (OTH) "Konteyner RLS" problemen blijft veroorzaken op 40 en 20 meter, met langdurige uitzendingen, vaak ook nog met een hoop spurious signalen. Hadel zegt dat de uitzendingen van de radar storing veroorzaakte bij deelnemers aan de Worked All Germany Contest half oktober.

Een overduidelijk gefrustreerde radio amateur in Duitsland probeerde weer eens om het Russische MIL FSK verkeer op 80 en 40 meter weg te jagen door strepen te seinen op de mark of space frequentie, zo meldt de laatste IARUMS nieuwsbrief. Hadel waarschuwt dat dit soort acties, ook al zijn ze gericht op de indringers, illegaal zijn. het Duitse AT is dan ook ingelicht. IARUMS meldde ook dat iemand lege Stanag 4285 mode signalen uitzond op 7 MHz, waarmee op deelnemers aan de Duitse contest op 29 oktober opzettelijk gestoord werden. Ook daarvan wordt vermoed dat de bron in Duitsland lag. Het Stanag 4285 modem wordt gebruikt voor HF radio verbindingen tussen NATO militaire basissen.

IARUMS rapporteert daarnaast nog een OTH radar op 10 meter, die dagelijks uitzendt op 28.960 MHz met een 50 kHz breed signaal "met nog veel meer spurious signalen." Sterke F2 propagatie zorgde ervoor dag Braziliaanse CBers hoorbaar waren op 10 meter, die in AM werkten tussen 28.000 en 28.325 MHz.