Digitalisering kabelnetten veroorzaakt storing

Kabeldinges

KabeldingesWie in de 2m-band, in het bijzonder op 145,750 MHz, wel eens het geluidskanaal van het speciale televisiekanaal S6 gehoord heeft, weet dat er in de nabije omgeving een niet voldoende afgeschermde TV-kabel aanwezig is. Al sinds de 90-er jaren worden radio amateurs flink geteisterd door deze elektromagnetische storingen. Tot nu toe betrof het meestal maar 1 kanaal. Maar meer en meer vindt digitalisering plaats van het speciale kanaal S6.

 

Daarbij wordt via dat kanaal een 7MHz breed DVB-C signaal verstuurd, die in amplitude weliswaar wat minder is, maar die de hele 2m-band bestrijkt en daardoor communicatie in veel gevallen onmogelijk maakt.

En nu willen de bekabelaars nog een stapje verder gaan en met de nieuwe Kabel-Internet-Techniek DOCSIS 3.1 frequenties tot 204MHz als retourkanaal voor internet toepassingen gebruiken. Daarmee verstoren ze naar verwachting dan niet alleen de amateurbanden, maar ook de ontvangst van FM- en DAB(+)-omroepuitzendingen. Je kunt er vanuit gaan dat de situatie in de buurt van slecht afgeschermde kabels dramatisch verslechtert. Veel mensen realiseren zich niet eens dat de TV-bekabeling, die vaak al jaren in de (gehuurde) woning aanwezig is, de oorzaak is van veel ellende in het spectrum. Feitelijk zouden dat soort kabels al lang niet meer voor mogen komen, maar ook het AT maakt zich niet erg druk over lekkende TV-kabels. In de regel treedt men pas op bij klachten. Het is dan ook van belang dat bij toenemende storing als gevolg van de voortschrijdende digitalisering van TV-signalen over slecht afgeschermde kabels, er klachten ingediend worden bij het AT.

Een overzicht van de frequenties van de signalen vind je HIER .