HF spectrum bewaren voor later

Gewoon, spectrum

Gewoon, spectrumKortegolf luisteren is altijd voornamelijk een nachtelijke hobby geweest. Om echte DX te ontvangen moest je wachten op gunstige atmosferische omstandigheden na zonsondergang en uren doorbrengen met draaien aan knoppen in een poging om stemmen van een halve planeet verder te ontcijferen uit een berg ruis. Maar wie heeft daar in de huidige wereld nog de tijd voor? En hoe moet dat met die arme stads-SWL, met beperkte antennes en een mega-ruisvloer in de stadsjungle?

 

London Shortwave heeft de oplossing voor het probleem – een koffer-SDR opname apparaat. Met een breedband SDR ontvanger een HF up-converter, een Windows tablet, een 12-meter dipool antenne en nog wat losse rommel kan London Shortwave nu de stilte van het lokale park opzoeken en grote hoeveelheden spectrum op een SD kaart opslaan. De opnamen kunnen dan later teruggespeeld en geanalyseerd worden. London Sortwave kon op die manier interessante signalen uit het SDRSharp waterval display halen, zoals Radio New Zealand, een Philipijns station, en een vroeg transatlantisch contact met Radio Aparecida uit Brazilië. En de look and feel van London Shortwave’s set is ook uitstekend. Het doet denken aan de Hallicrafters en Drake SW rigs van vroeger, maar geeft een hele nieuwe draai aan de hobby en biedt mogelijkheden waar de old timers alleen maar van konden dromen.

Het is me een beetje teveel om het helemaal in het Nederlands te vertalen, maar bovengenoemde link geeft je alle informatie en voorbeelden hoe je zoiets in elkaar kunt zetten. De totale kosten voor het hele koffertje is $610 en dat is in euro's ongeveer net zoveel. Maar daarmee kan je dan ook gewoon buiten een berg spectrum opnemen en later nog eens terugluisteren. Vooral voor de SWL's onder ons lijkt het me een droom die uitkomt…