Repeater met een RTL-SDR en een Raspberry Pi

Repeater

RepeaterEen repeater bestond doorgaans uit een complexe berg ijzer waarmee je makkelijk een 19″ rack kon vullen. Je had een ontvanger nodig, en een aparte zender, doorgaans afkomstig van commerciële toepassingen, een zelfgebouwde besturingsprint met microprocessor om alles in de gaten te houden, en een lompe set met filters om de zender uit de ontvanger te houden. Dan moet er nog een bak voedingen bij om de zaak draaiend te houden bij stroomuitval, vermoedelijk met nog een rack loodaccu's.

 

Meer recente repeaters zijn meestal commerciële repeater systemen. De grote amateurradiofabrikanten hebben een gat in de (amateur)markt ontdekt en aangezien ze ook allemaal hun eigen digitale standaarden hanteren, zit er ook nog een drijvende kracht achter om gelijk de daarbij behorende digitale transceivers aan de man/amateur te brengen.

Maar wat als je nou een eenvoudige repeater wil bouwen, maar én niet over een schuur met oude radio's beschikt én geen goede connecties hebt met de verkoopafdeling van een grote Japanse fabrikant? Als je Anton Janovsky, ZR6AIC bent, dan maak je je eigen laag-vermogen repeater met een RTL-SDR, een laagdoorlaatfilter en een Raspberry Pi.

Yep, zo simpel kan het zijn 

Anton’s repeater is een slimme combinatie van een rtl_sdr die de ontvangst doet, csdr voor de demodulatie, en F5OEO’s rpitx die voor het zenden zorgt. Zover ik kan zien zit er geen toneburst detector of CTCSS op om de zaak enigszins gecontroleerd in de lucht te brengen, maar ik vermoed dat dat ook nog wel zal komen.

Met slechts 10 mW uitgangsvermogen is deze repeater meer een speeltje dan echt bruikbaar, maar het is een leuke combinatie van een Pi en een RTL stick, en met een beetje geluk zet het andere amateurs weer aan tot experimenteren.

De Pi als zender gebruiken is al eerder vertoond, zowel als rechttoe-rechtaan omroep FM zender tot aan het oversteken van continenten met WSPR, en zelfs het uitzenden van digitale TV met een andere toepassing door F5OEO. Leuk om eens te proberen.