KPN gaat 4G inzetten in huidig 3G-spectrum

Hoop antennes he!

Hoop antennes he!KPN ontwikkelt LTE in de 2,1 GHZ-band, meldt de website 4gmasten.nl. Op één locatie, in Vlaardingen, wordt 4G ingezet in frequenties die elders in gebruik zijn voor UMTS. De 3G band is al technologieneutraal beschikbaar.

 

 

KPN heeft bevestigd dat het bedrijf in de komende tijd gaat zorgen voor extra capaciteit en snelheid in drukke gebieden door een deel van haar frequentieruimte in de 2.100 MHz band in te zetten voor het 4G netwerk. Rond het hoofdkwartier in Den Haag Voorburg is er ook mee getest. 

KPN gebruikt voor LTE frequenties in 800 MHz, 1800 MHz en lokaal in 2,6 GHz. Door ook een deel van het 3G spectrum te refarmen naar 4G, krijgt een operator meer capaciteit voor mobiel internet, waarvoor de vraag de komende jaren verder stijgt. 

Steeds meer abonnees hebben een smartphone die geschikt is voor 4G, waardoor de bezetting van het 3G netwerk afneemt. Een deel van die band kan dus worden vrijgespeeld. T-Mobile meldde vorige maand dat het een deel van de UMTS-frequenties in gaat zetten voor LTE voor 3-carrier aggregatie (3CA). Deze dienst wordt in principe landelijk geactiveerd, afhankelijk van de behoefte aan capaciteit.