Gebrek aan D-Star repeaters

D-star

D-starWederom een lofzang in de amateurpers over digitale communicatie modes: "D-Star is een van de moderne digitale communicatie modes die langzaam voet aan de grond krijgt in de amateurwereld. Call routing, GPS locatie en gegevensoverdracht zijn drie van de voordelen voor de amateur met interesse in digitale communicatie. Amateurradio gaat in de basis om het communiceren met mensen en hoe dat gebeurt is een keuze voor de hedendaagse amateur."

 

Hier ben ik het al meteen hartgrondig mee oneens. Amateurradio gaat niet in de basis over communiceren met mensen, dat is maar een deel van het verhaal, maar vooral over self-training en het doen van technisch onderzoek (artikel 1.56). Alleen daarom heeft de ITU spectrum ter beschikking gesteld.

"Als de H.F. condities slecht zijn en de Maximum Useable Frequency radioverbindingen over grote afstanden niet toestaat, dan kan D-star of een van de andere populaire digitale voice modes het grote verschil maken voor amateurs die een verbinding willen maken, of, zoals dat in de radiowereld heet, een Q.S.O. maken, wat letterlijk betekent "kunt U verbinding maken met…"

Maar hoe kom je op D-Star als er geen repeater in de buurt is. Het antwoord daarop is het gebruik van een Digital Voice Access Point , ofwel D.V.A.P.; dit kleine apparaatje prik je in de USB poort van je computer of laptop en daarmee kan elke D-star transceiver dan verbinding makem met het Internationale digitale netwerk.

Een D.V.A.P. is beschikbaar voor twee meter of 70 centimeter en is feitelijk een laagvermogen transceiver op de gekozen band. Het uitgangsvermogen is ongeveer 10 milliWatt en dat is sterk genoeg om met een portofoon verbinding mee te maken en het digitale signaal te ontvangen. Er zit een USB kabel bij en instructies hoe je de software kunt downloaden van de website van de fabrikant.

Aan de andere kan van de D.V.A.P. zit een antenne aansluiting. Er wordt een sigarenpeuk antenne bijgeleverd, maar de ervaring leert dat een buitenantenne niet alleen het bereik vergroot, maar ook voor een stabielere verbinding zorgt. De D.V.A.P. is niet ontworpen om een lineair achter te hangen, en een spectrum analyzer laat zien dat het signaal niet erg schoon is vergeleken met andere laagvermogen apparaten, maar hij doet het prima en voldoet aan de eis om werken over een reflector mogelijk te maken op plekken waar geen D-Star repeater beschikbaar is.

D-Star heeft zijn plek verworven in de amateur wereld; het is een effectief communicatie systeem tussen continenten en zal in de toekomst nog verbeteren. D-Star en de D.V.A.P. geven je de mogelijkheid om de participeren in de radiowereld op een manier waarop je dat de afgelopen jaren waarschijnlijk gedaan hebt via multi hop propagatie op een van de HF amateurbanden."

Tot zover de auteur, G4YDM. Ik heb een heel ander beeld bij een "effectief communicatiesysteem", en dat is niet een €250 dongle verbonden met een €600 laptop om op een €400 portofoon verbindingen via internet te gaan maken. Ik blijf bij mijn mening over dit soort systemen: lever je machtiging in en ga Skypen. Veel goedkoper. Of meld je aan op Hamsphere . Altijd goede condities, zolang internet het doet.