Aantal mobiele antennes over 43.000

Hoogspanningsmast

HoogspanningsmastHet totaal aantal antennes voor mobiele netwerken is in Nederland voor het eerst boven de 43.000 uitgekomen. Eind november telde het Antennebureau 43.078 antennes. Dat waren er 232 meer dan de 42.846 antennes van eind oktober.

 

 

Het merendeel van de nieuwe antennes waren voor LTE-netwerken: 154 stuks. Alle vier de Nederlandse operators met een 4G/LTE-netwerk zijn bezig met het verdichten van hun netwerken, onder meer door het inzetten van meer spectrumblokken. Ook wordt er geëxperimenteerd met het uit de roulatie nemen van 3G-spectrum om dit voor 4G/LTE in te zetten.

Overigens groeide het aantal antennes voor elke technologie in de maand november: GSM 1800, GSM 900 en UMTS zijn gestegen met 16, 39 en 23 antenne-installaties. 

De afgelopen maanden leek het aantal antennes wat sneller toe te nemen. In juni was er sprake van een kleine daling ten opzichte van mei (-17 antennes), waarna er in juli 150 bij kwamen ten opzichte van juni, 222 in augustus ten opzichte van juli en 242 in september ten opzichte van augustus. Tussen september en oktober groeide het aantal antennes nog met 299. De afgelopen maand vlakte de groei wat af.