Op 10GHz voor 3 euro

Testbeeld

TestbeeldZelf heb ik niet zoveel met frequenties boven 30MHz, maar voor de wannabe-ATV-ers is er nu een mogelijkheid om voor een paar euro mee te doen met deze mode, gebruik makend van een Motion Detection Device.

 

 

Peter Knol PA1SDB beschrijft een 10 GHz zender die maar 3 Euro kost en die gebruikt kan worden met de weak signal baken software Opera

Tegenwoordig kunnen een heleboel HF modules door experimenteerders gebruikt worden om goedkope transceivers te bouwen voor de banden boven 1 GHz. Dat soort modules zijn populair bij hobbyisten in de 2.4 en 5 GHz licentievrije banden.

In dit artikel beschrijft Peter hoe hij een 3 Euro kostende HB100 Miniature Microwave Motion Sensor gebruikte (dat is een X-Band Bi-Static Doppler transceiver module). Bet behulp van de gratis Opera software en schotel antennes was hij in staat het 10 GHz signaal tot op 32km afstand te detecteren.