Noorwegen zet FM uit

DAB

DABHet aftellen naar de overgang van analoge FM naar digitale radio is in Noorwegen begonnen. De overgang start op 11 januari om 11:11.11.

 

 

Radio Today schrijft daarover:

De formele ceremonie in Noorwegen wordt door veel landen in de wereld in de gaten gehouden, omdat ze zelf ook meestal al bezig zijn om in de toekomst naar digitale radio over te schakelen (waaronder Nederland). Noorwegen is het eerste land in de wereld dat het grootste deel van zijn radiostations uit de FM-band haalt.

Noorwegen heeft 25 nationale radio kanalen via DAB en heeft momenteel vijf nationale radio kanalen via FM. Het DAB netwerk heeft nu hetzelfde aanbod als FM. 54% van de digitale luisteraars luistert naar de radio via DAB; 19 procent van de digitale luisteraars luistert via internet. Lokale radio stations buiten de grote steden blijven wel uitzenden via de FM band.

De FM netwerken worden regio voor regio uitgeschakeld, te beginnen in Nordland. De ceremonie vindt plaats in Bodø en de laatste wordt uitgeschakeld om 11.11 pm CET (23.11, maar 11.11 staat natuurlijk leuker).

Lees het originele Radio Today verhaal op:
http://radiotoday.co.uk/2017/01/norway-to-start-fm-switchover-on-january-11th/