Buitenaards bliepje getraceerd

ET

ETWetenschappers hebben de herkomst achterhaald van een radiosignaal uit de ruimte dat tien jaar geleden voor het eerst werd opgepikt. Het komt uit een dwergsterrenstelsel op 3 miljard lichtjaren van de aarde.

 

 

Wetenschappers verbonden aan de vooraanstaande Cornell-universiteit in Amerika hebben recent vastgesteld dat het bliepje het resultaat is van energie die moet zijn vrijgekomen in een dwergsterrenstelsel dat 99 procent kleiner is dan onze melkweg.

'FRB121102' – de werknaam van het signaal – werd ontdekt in 2007. Het bliepje wordt slechts sporadisch 'uitgezonden', waardoor zoeken zeer lastig was. "We wisten de globale plek en zijn daar minstens 50 uur gaan peilen in de hoop het weer te horen", aldus een van de betrokken wetenschappers. "Dat het lukte, is puur geluk. Het was zoeken naar de allerkleinste speld in de allergrootste hooiberg".

Maar wat is het bliepje? De wetenschappers hebben een lijst met verklaringen. Ze vermoeden dat het bliepje het slotakkoord is van een met een gigantische explosie gestorven ster of het magnetisch veld van een ster die juist net is ontstaan. Het signaal zou ook kunnen worden veroorzaakt door een zwart gat.

Aliens

Sterrenkundige Bryan Butler, verbonden aan het National Radio Astronomy Observatory in de VS, noemt de verklaringen onzin. "De mogelijkheden die in de studie worden aangedragen, zijn alleen van toepassing op eenmalige radiosignalen", zegt hij. "FRB121102 is een repeterend bliepje, dus dat moet door iets anders worden uitgezonden".

Butler wil in geen geval spreken van alien-geluiden. "Er zal ongetwijfeld op termijn een normale verklaring worden gevonden".