Digitale Baofeng

baofeng-dm-5r-dualband-dmr-tier2-5watt-1

baofeng-dm-5r-dualband-dmr-tier2-5watt-1Als je Baofeng-UV-5R aan vervanging toe is, is het misschien leuk om eens te kijken naar de Baofeng-DM-5R. Naast alle functies die de "gewone" Baofeng heeft, ondersteunt deze uitvoering tevens DMR.

 

 

 

De ellende met digitaal spul is dat er altijd wel iets is waarom het niet werkt. Zo schijnen er voor DMR twee modes te zijn: TIER1 en TIER2. De eerste werkt niet met onze amateurrepeaters, en de tweede wel. Nou zegt men dat de Ali-Express versie van nog geen $64 een TIER1 zou zijn. Maar daar kan je dan weer de TIER2 software inblazen voor $10 extra. Wil je op safe gaan, dan levert portofoonweb het ding in TIER2 voor €149, dus voor 2,5x zo veel. Ik zou voor de Ali-versie gaan. Per slot van rekening zijn we amateurs en die experimenteren, toch? In het ergste geval hou je een iets te dure analoge porto over.

Voordeel van DMR is dat je individuele- en groepsoproepen kunt maken, en alle andere leuke digitale dingetjes. Afijn, kijk er eens naar als je porto aan vervanging toe is.