FM uitzetten misschien toch geen goed idee

DAB

DABHet is het speerpunt van veel overheden die met omroep te maken hebben: Digitaliseren. Want, de toekomst, betere dienstverlening, betere kwaliteit en dus wil de luisteraar het. Maar is dat wel zo?

 

 

In Noorwegen is men op 11 januari begonnen met het uitzetten van de aardse FM-zenders en zijn de nationale radiozenders alleen nog maar via DAB te beluisteren. Nu, 3 weken verder, beginnen de twijfels te komen of dat nou wel zo'n goed idee was. (Nederlandse overheid, leest U even mee?)

Onze Noorse correspondent Eivind Engberg stuurde een artikel door dat wat twijfels oproept over de toekomst van radio in het algemeen:

“Slechts de helft van ons kan NRK (de Noorse publieke radio) ontvangen na de overgang naar DAB, volgens een lezersonderzoek dat online uitgevoerd is door Bladet Vesterålen,” en ook online te lezen is op blv.no. Waarschijnlijk is dit onderzoek alleen uitgevoerd onder luisteraars in Nordland county, waar op 11 januari de eerste FM-zenders zijn uitgezet. Oude radio's kunnen NRK niet meer ontvangeen, maar dat kan slechts de helft van ons wat schelen.”  (Cursief door de auteur.)

“… 1,000 reacties van lezers, 21% daarvan meldt dat ze NRK kunnen ontvangen, 1 week nadat de NRK FM-zenders uitgezet zijn.

“8% antwoordde dat ze toch al niet naar de radio luisterden,  terwijl 46 procent van de respondenten gestopt is met luisteren naar NRK.” (Cursief weer door de auteur.)  

Ik hoop dat naarmate de tijd voortschrijdt, de luisteraars NRK gaan missen en accepteren dat DAB nog de enige radio optie is om NRK te ontvangen. Kennelijk zijn streaming media een andere goed bruikbare methode om luisteraars te bereiken. 

Voor hardnekkige FM-adepten in Noorwegen zijn er nog best een aantal opties om FM te blijven ontvangen op de radio. Ongeveer 60% van het land wordt bestreken door FM stations uit het naastgelegen Zweden, en daarnaast zijn er nog 199 lokale FM stations verspreid over het land die uitzenden in FM, met vergunningen die doorlopen tot 2022. Wil je de hele lijst zien, kijk hier, and scroll naar beneden.

Tot zover Eivind Engberg. Moraal van het verhaal: Zet FM uit en de toch al zieltogende nationale omroep raakt in één klap bijna de helft van de luisteraars kwijt. Er is geen reden om aan te nemen dat die getallen in Nederland sterk zullen afwijken ten opzichte van de Noorse situatie.