APRS RX iGate met een Raspberry Pi en een RTL-SDR dongle

aprs

APRSAls je nog ergens een ongebruikte Raspberry Pi en een RTL-SDR dongle hebt slingeren, dan kan je die heel eenvoudig ombouwen tot een APRS iGate voor uitsluitend ontvangst. Je hebt er niet eens de laatste Raspberry Pi3 voor nodig: dit werkt met alle modellen vanaf de Zero en later.

 

Er zijn al best wel een aantal verschillende instructies te vinden op het internet over hoe je dit kunt doen, maar Keith, G6NHU is nog een stapje verder gegaan door een nagenoeg kant-en-klaar image voor de Raspberry Pi te maken die je kunt gebruiken.

Als je die gedownload hebt en op een SD kaartje hebt gekopieerd, hoef je slechts nog maximaal drie bestandjes aan te passen en te rebooten en dan heb je een volledig functionele APRS RX iGate die alle APRS data die hij via de lucht ontvangt, relayeert naar het internet.

Keith zegt dat de hele opbouw en installatie niet meer dan een half uur hoeft te duren en dat zijn indrukwekkende tijden.

Zijn volledige instructies en image zijn te vinden op zijn blog via http://qso365.co.uk/?p=4272 of, als je dit vanaf scratch zelf wil bouwen, heeft hij nog een instructie geschreven hoe je dat moet doen op http://qso365.co.uk/?p=4224

Dus blaas APRS weer eens nieuw leven in!