Aantal amateurs in Australië neemt af

vlag-australia-australische-vlag

vlag-australia-australische-vlagPhil Wait VK2ASD meldt in het WIA Nieuws dat de statistieken een geleidelijke constante daling van het aantal Australische radio amateurs laat zien. Amateur Radio heeft natuurlijk wel nieuwe aanwas nodig om te kunnen groeien.

 

 

Marc Hillman VK3OHM heeft geanalyseerd hoe het aantal machtigingen zich ontwikkeld heeft in de periode van 2005 tot 2016, en heeft een kleine afname in de totalen vastgesteld sinds de afgelopen vijf jaar.

In 2016 waren er 14.619 machtigingshouders, en dat is een afname van 100 ofwel 0,7 procent ten opzichte van 2015.

De Foundation Licentie en Standard licenties gingen tegen de trend in.

De Foundation licenties namen met 18 toe tot 2476, (foundation licenties deden het altijd al goed).

De middenklasse, de Standard licenctie, zag een heel kleine groei, voornamelijk veroorzaakt door amateurs die uit de Foundation Licentie kwamen.

De algemene daling van het aantal licenties is voornamelijk te vinden in de Advanced licenties die elk jaar van 2005 – 2016 in aantal afnamen. Een van de grootste oorzaken is de 'silent key factor' – er gingen gemiddeld ongeveer 80 amateurs per jaar in die klasse dood in dat tijdsbestek.

De cijfers laten ook zien dat 485 amateurs tot de hobby toegetreden zijn het afgelopen jaar, uit allerlei hoeken – examens, al eerder een machtiging gehad, omzetting van een buitenlandse machtiging, en aanvragen naar aanleiding van eerdere examens – en ook dat is een afname ten opzichte van eerdere jaren.

Deze algemene daling van het aantal licenties is de reden waarom de WIA pleit om Amateur Radio te moderniseren en te verbeteren via de voorgestelde wijzigingen in de Licentie Voorwaarden, waardoor de hobby aantrekkelijker wordt voor de bestaande, vervallen en toekomstige radio-amateurs.

Als voorbeeld: het originele doel van de Foundation Licentie was een opstap of ingang, om mensen een idee te geven wat Amateur Radio allemaal betekent en wat voor plezier je er aan kunt ontlenen.

Er moet een uitdaging tussen de drie licenties zitten – Foundation, Standard en Advanced – om het upgraden te stimuleren, maar de Foundation Licentie heeft geen gelijke tred gehouden met de technische ontwikkelingen. In het bijzonder de praktijk en aard van Amateur Radio betekent tegenwoordig een heel scala aan digitale modes, waaronder spraak, tekst en plaatjes.

Het WIA (Wireless Inststute of Australia)  gebruikt deze statistieken als deel van haar pleidooi om Amateur Radio een plaats te geven in de moderne Australische samenleving.