HAARP wordt weer actief

HAARP

HAARPHet High Frequency Active Auroral Research Program (HAARP) in Gakona, Alaska, begint binnenkort aan de eerste reeks wetenschappelijke onderzoeken sinds de faciliteiten 1,5 jaar geleden werden overgenomen door het Geografisch Instituut van de Universiteit van Alaska Fairbanks (UAF).

 

 

Een van de onderzoekers is UAF medewerker Chris Fallen, KL3WX, die zal gaan werken met een toestemming van de National Science Foundation, “RAPID: Spatiotemporal Evolution of Radio-Induced Aurora.” Fallen zegt dat de HAARP uitzendingen plaats zullen vinden binnen het afstemgebied van de zender, tussen 2,7 en 10 MHz en dat die tot buiten Alaska hoorbaar moeten zijn, met zelfs visuele effecten binnen Alaska.

“Deze keer zullen mijn experimenten zich voornamelijk richten op kunstmatig, door radiogolven opgewekt oplichten van de atmosfeer, wat overal in Alaska gefotografeerd kan worden, als het weer het tenminste toelaat,” zei Fallen tegen de ARRL. “Ik ben van plan om elk experiment te starten en stoppen met een uitzending in Luxemburg-stijl — het uitzenden van twee amplitude-gemoduleerde draaggolven met verschillende frequenties, ongeveer 1 MHz uit elkaar, waarvan het resulterende signaal een mengsel van de twee frequenties zal zijn.”

Fallen zegt dat hij al eerder succes heeft geboekt met het reproduceren van het “Luxemburg effect” door middel van twee DTMF tonen. “Maar deze keer gebruik ik een korte muzikale compositie, opgenomen door een lokale musicus,” zegt hij. “Het is specifiek gecomponeerd om optimaal gebruik te kunnen maken van het Luxemburg effect.”

Volgens de UAF gaat Fallen, assistent onderzoeksprofessor in ruimtefysica, een “kunstmatige aurora” opwekken die binnen Alaska met een gevoelige camera gefotografeerd kan worden. Het fenomeen is al eerder opgetreden boven HAARP tijdens sommige typen uitzendingen.

Welke HF frequenties Fallen zal gaan gebruiken wordt pas kort voor zijn onderzoek vastgesteld. “De specifieke frequentie die voor een bepaald experiment gekozen wordt, hangt af van het doel van het experiment, de regels van het Amerikaanse AT en de ionosferische condities op dat moment,” legt Fallen uit. Hij maakt gebruik van ionosonde gegevens als leidraad voor de keuze van de frequentie.

In zijn blog legt Fallen uit dat HAARP wetenschappers de ionosonde gebruiken om twee belangrijke parameters vast te stellen: (1) de hoeveelheid absorptie door de laaggelegen D-laag die regelmatig optreedt door natuurlijke, maar niet volledig begrepen processen wat voorkomt dat radio-energie van HAARP doordringt tot de hogere E en F regionen; en, (2) de ionosferische vertikale “kritische frequentie” [ook wel foF2 genoemd], waarboven alle radiogolven de ruimte in verdwijnen in plaats van gereflecteerd of geabsorbeerd te worden.”

Fallen zegt dat de tijden en frequenties voor zijn aurora en Luxemburg experimenten geupdate zullen worden op zijn blog en op zijn Twitter account dat in zijn blog vermeld wordt. Hij moedigt radio amateurs en SWLs aan om de experimenten op te nemen en op social media te zetten of naar hem te e-mailen.

 

HAARP is gebouwd door de US Air Force en gebruikt tot augustus 2015, en omvat 162.000m2 met antennes en een zeer krachtige verzameling HF zenders voor het verrichten van ionosferisch onderzoek. Wetenschappers zullen later deze maand HAARP gebruiken voor andere experimenten waaronder een onderzoek naar de atmosferische effecten van satelliet-grond communicatie en over-de-horizon radar experimenten.

Onder de sponsors vind je het US Department of Energy’s Los Alamos National Lab en het Naval Research Laboratory. HAARP heeft tevens een Facebook pagina.