Eerste HAARP uitzendingen een succes

HAARP

HAARPVele luisteraars zijn er in geslaagd om de signalen te nemen van Alaska’s High Frequency Active Auroral Research Program (HAARP) in de vroege ochtend van 20 februari. De HAARP opstelling is begonnen aan de eerste reeks wetenschappelijke onderzoeken sinds deze 18 maanden geleden overgenomen werd door het Geofysisch instituut van de Universiteit van Alaska Fairbanks (UAF).

 

 

De assistent onderzoeksprofessor van de UAF Space Physics groep, Chris Fallen KL3WX, zei dat de Twitter en e-mail terugkoppeling naar aanleiding van de eerste test “fantastisch” was. Fallen zou de krachtige HAARP zenders nog een keer opstarten op 21 februari om 0300 UTC (Dat was dus vanmorgen 04:00 in Nederland) met een paar kleine aanpassingen in de instellingen.

“Ik wijzig waarschijnlijk de frequentie naar 2.83 MHz en 3.33 MHz, maar hoe dan ook wordt het 2.8-iets en 3.3-iets,” vertelde hij aan de ARRL.

Fallen begint en eindigt elk blok experimenten met een audio uitzending, waarbij hij AM draaggolven uitzendt op of rond 2.8 en 3.3 MHz, waarbij het resulterende gereflecteerde signaal — het “Luxemburg Effect” — een mengsel wordt van beide frequenties. Hij zond een simpel stukje muziek uit, lokaal gecomponeerd, speciaal om het Luxemburg effect te demonstreren. Fallen zegt dat hij rapporten van de eerste avond uitzenden heeft ontvangen vanuit Georgia, Michigan, British Columbia, Zuid Californië en Finland — naast nog een paar andere locaties.

“Het CW kunstmatige noorderlicht experiment dat daarop volgt (afhankelijk van het weer) is 90 seconden aan, 30 seconden uit, in deze volgorde: 2.80, 2.80, 2.82, 2.84 MHz,” zei Fallen. “De ionosfeer ziet er alle dagen brak uit, dus ik heb niet veel hoop dat de kunstmatige noorderlicht experimenten slagen.”

Hij zegt dat zijn Twitter feed (@ctfallen) vol stond met “een hoop fantastische watervallen, video's en geluidsfragmenten van diverse amateurs en SWLers. Het is een behoorlijke gebeurtenis, eigenlijk.”

Fallen stimuleert radio amateurs en SWLs om vast te leggen wat ze van het experiment waarnemen en dat te delen op social media of naar hem te ctfallenalaska.edu">e-mailen.