Uitstekende video vanuit ISS

ISS

ISSRecent gebruik van HAM-TV aan boord van het International Space Station in Europa heeft deze populaire en leerzame activiteit naar een nieuwe hoogte gebracht. Het Collège André Malraux in Frankrijk had aan ARISS Europa gevraagd of ze HAM-TV wilden ondersteunen tijdens hun verbinding met de Europese Space Agency astronaut Thomas Pesquet, KG5FYG.

 

 

De experimentele HAM-TV uitzending werd mogelijk gemaakt door een aantal daartoe uitgeruste grondstations in Europa die voor de video dekking zorgden van het ISS downlink signaal. Deze school-verbinding had een spraakkanaal vanuit het ISS in de UHF band op 437 MHz (in plaats van de gebruikelijke 145.800), met een grondstation in de school. Als back-up verbinding naar de school werd het ON4ISS ARISS telebridge station in België gebruikt.

ARISS (Amateur Radio on the International Space Station) laat studenten direct spreken met de astronauten aan boord, om hun interesse voor een carrière in wetenschap, technologie of wiskunde op te wekken, en ze vertrouwd te maken met de combinatie wetenschap en Amateur Radio.

De verbinding op maandag 13 februari duurde ongeveer 10 minuten en daarbij waren vijf radio amateur radio grondstations in Europa betrokken die beschikten over HAMTV ontvangstmogelijkheden. Deze stations waren onderling verbonden en vormden zo een keten voor het videosignaal vanuit het ISS. Het downlink signaal zat op 2395 MHz en werd probleemloos live gestreamd naar de British Amateur TV Club server, die Multi viewer techniek gebruikte voor het selecteren van het sterkste signaal.

De real time video vanuit de ruimte was uitstekend, met Thomas die de eerste test deed, zichtbaar tijdens het checken of de antenne correct verbonden was met een portable UHF transceiver en of de juiste frequentie ingesteld was. Daarna was te zien dat de astronaut een koptelefoon droeg tijdens het beantwoorden van de 19 in het Frans gestelde vragen, die voorbereid waren door de studenten en dat ademloos bekeken werd op school door een publiek van 190 studenten en genodigden. Kijkend in de camera en gebarend naar delen van de Columbus module leek hij op zijn gemak tijdens het behandelen van de vragen van de jongeren. De verbinding eindigde met een zwaai van Thomas, een dankjewel en daarna dreef hij uit beeld.

image_1_hires

HAM-TV vanuit het ISS voegt beslist een nieuwe dimensie toe aan gesprekken met de bemanning aan boord van het International Space Station. Het is weer een ander deel van onze diverse hobby en een opwindende mogelijkheid om studenten te inspireren en hopelijk een grotere bekendheid te genereren voor onze unieke hobby.

Voor meer informatie over deze verbinding, plaatjes en video's, zie deze Link