Wetenschappers ontdekken nieuw materiaal om met zonlicht water in brandstof om te zetten

Yep, flare

Yep, flareHet lijkt een Bijbels wonder, maar water omzetten in brandstof kan binnenkort een realiteit worden. Een Amerikaans team wetenschappers heeft nieuw materiaal ontdekt dat het conversieproces mogelijk maakt.

 

 

Het gaat niet om kleinschalig gebruik, maar indien de experimenten succesvol blijven, kan dit volgens de experts op lange termijn een commercieel rendabel alternatief worden voor steenkool, olie en andere eindige fossiele brandstoffen.

De afgelopen veertig jaar al onderzoeken wetenschappers de mogelijkheden van zogenaamde zonne-brandstoffen, hernieuwbare en dus ecovriendelijke bronnen die enkel zonlicht, water en kooldioxide gebruiken.  

De lijst van ingrediënten mag dan simpel zijn, de sleutel tot het produceren van deze brandstoffen – het licht ontvlambare waterstofgas of koolwaterstofbrandstoffen – vereist het opsplitsen van de watermolecules in hun zuurstof- en waterstofatomen. Het probleem is dat water niet afbreekt als de zon er op schijnt. Dat betekent dat het proces wat aanmoediging nodig heeft van een door de zon aangedreven katalysator. Die splijtkatalysatoren worden door wetenschappers 'fotoanode' materialen genoemd, en de afgelopen veertig jaar waren er daarvan slechts zestien bekend.

Maar de nieuwe studie, uitgevoerd door een team wetenschappers in Californië, heeft er de afgelopen 24 maanden twaalf extra ontdekt. John Gregoire, coördinator van het Joint Center for Artificial Photosynthesis (JCAP): "Het is opwindend om twaalf nieuwe potentiële fotoanodes te ontdekken voor het maken van zonnebrandstoffen".

De wetenschappers hebben het proces kunnen versnellen met een computerbenadering die een database van mineralen onderzocht en de eigenschappen ervan digitaal screende.