Zweden weigert N-licentie

Zweedse vlag

zweedse vlagIn februari heeft de Zweedse evenknie van het AT, PTS, het idee voor een instaplicentie voor radioamateurs (zeg maar onze N-licentie) afgewezen.

 

 

De nationale amateur radio club in Zweden, de SSA, zegt dat het voorstel "categorisch verworpen" is.

De SSA zegt dat net nu nieuwe manieren moet vinden om jongeren, maar ook ouderen, te motiveren voor onze hobby. De toekomst van het radioamateurisme in Zweden is een nijpend onderwerp dat besproken gaat worden tijdens de jaarlijkse bijeenkomst op Faro.

Het hele verhaal is te lezen op:
http://www.ssa.se/pts-forslag-till-delegationsbeslut-och-avslag-pa-begaran-om-instegscertifikat/

In 2004 heeft PTS amateurradiozenders vrijgesteld van individuele licensering. Sinds die tijd geeft de radioclub SSA Amateur Radio Certificaten uit die de roepletters bevatten.

In 2016 waren er 13.000 Amateur Radio Certificaten in Zweden, maar dit getal bevat alle certificaten die sinds 2004 tijd uitgegeven zijn, en er zullen dus veel certificaten zijn van amateurs die de hobby al lang verlaten hebben of overleden zijn sinds die tijd. Algemeen wordt aangenomen dat er ongeveer 70 amateurs per jaar bij komen in Zweden.

PTS 2004 licence exemption statement:
https://www.pts.se/upload/Documents/EN/Radio_amateurs.pdf

Voor het begrip: je hebt in Zweden dus geen vergunning nodig om te mogen zenden, maar je moet wel een door de Autoriteit erkende bevoegdheidsverklaring hebben, en dat wordt dus als certificaat uitgegeven door de amateurvereniging.