International Crystal Manufacturing stopt

Kristal

KristalICM, ofwel International Crystal Manufacturing, heeft aangekondigd haar deuren te gaan sluiten na 66 jaar dienstverlening. ICM was de grootste kristallenfabrikant op de Amerikaanse markt.

 

 

Op de website staat een mededeling dat men de lopende orders afhandelt en nog beperkt nieuwe orders aanneemt. In de QRZ fora wordt onthutst gereageerd op het bericht: het bedrijf heeft onder de zelfbouwers een goede naam.

Maar verklaarbaar is het wel. 90% van de nieuwe radioamateurs zijn stopcontact amateurs en weten niet meer wat de hete kant van een soldeerbout is. Dus worden er steeds minder kristallen besteld voor ontwerpen. Wat ook niet meewerkt, is dat een DDS met Arduino de helft kosten van een kristal: ook Uw auteur bestelde voor rond de $11 inclusief verzendkosten een Arduino Nano en een DDS printje. Desalniettemin komt het nog wel voor dat er een kristal gemaakt moet worden: zie bijvoorbeeld de RAZzies van februari dit jaar waarin beschreven wordt hoe je met de K1 op 60m kunt komen. Dan moet je nog wel ergens een kristal kunnen laten maken. En gelukkig kan dat nog dichtbij. Laat me eens een keer ongegeneerd reclame maken zodat "onze" leverancier voldoende business houdt: Ik bestel mijn kristallen tegenwoordig altijd bij Klove . Prima service, snelle levering, redelijke prijs. (Vroeger trouwens altijd bij Rijff Kwarts Techniek, eerst aan de Surinamestraat, later aan de Appelstraat in Den Haag. Staat nog steeds ingeschreven in de KvK aan de Thomsonlaan, maar heeft geen website. Maken ze nog steeds kristallen dat iemand weet? -red). Dus laten we als uitstervend ras van zelfbouwers in elk geval onze kristallen leverancier in leven houden…