Motorola klaagt Hytera aan

7DmhnTKP_400x400Op 15 maart heeft Motorola Solutions een rechtszaak aangespannen tegen Hytera Communications' digitale mobiele radio (DMR) apparatuur en systemen vanwege het gebruik van Motorola Solutions patenten en bedrijfsgeheimen die door drie voormalig medewerkers van de radio gigant meegenomen zouden zijn toen ze voor Hytera Communications zijn gaan werken.

 

 

Hoewel sommige delen van de aanklacht gaan over het gelijktijdig ontwikkelen en gebruiken van technieken door beide bedrijven, zijn de onstandigheden waaronder Hytera Communications’ de patenten en bedrijfsgeheimen van Motorola Solutions’ gebruikt, een stuk brutaler, volgens Mark Hacker, de hoogste administratieve baas van Motorola Solutions.

“Dit is geen toevallige inbreuk op een patent,” zei Hacker tijdens een interview met het blad Urgent Communications. “Dit is onderdeel van een vooropgezet plan voor het stelen en kopiëren van onze technologie.”

Volgens de aanklacht heeft Hytera Communications inbreuk gemaakt op diverse onderdelen die deel uitmaken van Motorola Solutions’ populaire MOTOTRBO digitale radio lijn:

  • Voice-Operated Transmission (VOX);
  • Telemetry;
  • Dynamic Mixed Mode (DMM) priority scan;
  • Location-based services;
  • GPS Revert Channel;
  • Digital Telephone Patch (DTP); and
  • Digital emergency (“Man Down”) and “Lone Worker” capabilities.

Deze features werden geïmplementeerd in de DMR producten van Hytera Communications, na wel “heel erg snel” ontwikkeld te zijn bij Hytera — een bedrijf dat eerder alleen maar analoge radio's maakte die “snel ‘verouderd’ werden”, toevallig na het aannemen van een paar ontwikkelaars die in 2008 ontslag hadden genomen bij Motorola Solutions, volgens de aanklacht. Het hart van Hytera’s digitale techniek was illegaal verkregen kennis die ontwikkeld en betaald is door Motorola Solutions, aldus de aanklacht.

“Motorola bouwt haar radio's en reputatie al bijna een eeuw, en Hytera probeert dat in een paar maanden te kapen — en doet dat tot op de dag van vandaag,” vervolgt de aanklacht.

Een dag na de aanklacht gaf Hytera Communications de volgende verklaring uit over de aanklacht door Motorola Solutions:

"We hebben het persbericht van Motorola Solutions gelezen op hun website en we zijn ons bewust van de aanklacht," aldus Hytera's verklaring. "Hytera's policy is om niet te reageren op zaken die momenteel onder de rechter zijn."

"Als wereldwijd bedrijf met het hoofdkwartier in Shenzhen, China, conformeert Hytera zich aan de hoogste ethische zakelijke standaarden en houdt zich strikt aan de wetten en regels van de markten waar we actief zijn. Hytera is ervan overtuigd dat haar zakelijke praktijken en bedrijfsvoering volledig gerechtvaardigd zijn. Hytera ambieert de betrouwbare partner voor onze klanten te zijn en te blijven en een respectvol, wereldwijd opererend bedrijf te zijn."

Hytera Communications heeft de DMR kennis verkregen door het inhuren van drie specialisten die ontslag hadden genomen bij Motorola Solutions, volgens de aanklacht. Alle drie de technici worden met name genoemd in de aanklacht — Samuel Chia, Y.T Kok en G.S. Kok — en werken tot op de dag van vandaag nog steeds op strategische posities bij Hytera Communication, volgens een persbericht van Motorola Solutions.

"In de periode voorafgaand aan hun ontslag, door middel van een reeks van ernstige onjuiste voorstelling van zaken en zorgvuldig geplande illegale handelingen, hebben deze ingenieurs kwaadwillig meer dan 7.000 zeer vertrouwelijke dossiers met betrekking tot technologieën van Motorola Solutions geopend, gedownload en overgebracht, met inbegrip van vertrouwelijke technische, marketing, sales, juridische en andere soorten documenten", aldus het Motorola Solutions persbericht.

“Vervolgens begon Hytera met het illegaal fabriceren en op de markt brengen van een lijn producten en technologieën die technieken bevatten die uitgevonden, ontworpen, ontwikkeld en in sommige gevallen gepatenteerd zijn door Motorola Solutions.”

Elk van de drie betrokken technici had toegang tot de details van de technische ontwikkelingen en ondersteunende documentatie tijdens hun dienstbetrekking met Motorola Solutions, zegt Hacker. Bij hun vertrek bij Motorola Solutions hebben ze alle drie een “Resignation NDA" (non-disclosure agreement, waarin je verklaart niet de kennis van het bedrijf waar je gewerkt hebt in een andere dienstbetrekking te gebruiken) getekend ter bescherming van Motorola’s bedrijfsgeheimen, volgens de aanklacht.

Geen van de technici had aangegeven te gaan werken voor Hytera Communications of verteld dat ze in de weken voor hun vertrek de bedrijfsgeheimen van Motorola Solutions gekopieerd hadden, aldus de aanklacht.

"Sinds haar medewerkers deze documenten verworven, heeft Hytera de integratie van Motorola's digitale twee-weg radio technologieën en verwante functies in de producten die op dit moment in de Verenigde Staten aangeboden worden, waarvan de technieken geheel of gedeeltelijk afkomstig zijn van handelsgeheimen van Motorola, geperfectioneerd".

"Bijvoorbeeld, Hytera heeft Motorola's digitale twee-weg radio functies geïmplementeerd, zoals die voorkomen in de proprietary MOTOTRBO Motorola producten, en vaak met precies dezelfde functie namen. Zo heeft Hytera de 'VOX,' 'Telemetrie,' 'Lone Worker,' 'Man Down' 'Mixed Mode Scanning,' 'Phone Feature' en 'GPS Revert Channel' functies, die geheel of gedeeltelijk overgenomen of afgeleid zijn van de bedrijfsgeheimen van Motorola.

Geeft de rechtbank Motorola Solutions gelijk, dan zal het bedrijf een verklaring uitgeven waar in staat dat Hytera Communications “geen recht heeft op het gebruik van Motorola’s bedrijfsgeheimen” en een schadevergoeding eisen dat onder andere “Motorola’s verloren omzet moet compenseren” als gevolg van de acties van Hytera Communications, alweer volgens de aanklacht.

Wordt ongetwijfeld vervolgd…