Chinese leverproblemen

logo-dx

logo-dxHet is onder amateurs momenteel zeer gebruikelijk om onderdelen te bestellen via Chinese websites. De kosten zijn een fractie van wat Europese shops rekenen en vaak zijn de verzendkosten bij de prijs inbegrepen – ofwel: gratis. Maar er begint een smetje te komen op die Chinese websites.

 

Bekende sites zijn Deal Extreme , Ali Express en Banggood bijvoorbeeld. Een andere site waar ik nog wel eens wat kocht is Cart100 , maar die is uit de lucht gehaald door de North Face anti-fraud brigade. Nou ja, uit de lucht… Je noemt de tent gewoon Yoycart en je gaat vrolijk verder… Laat je niet misleiden door de Men's Clothing: ze hebben echt de gekste dingen. Waaronder de 2P19b buisjes die ik voor mijn Spoetnik zender gebruikte…

Maar goed. Of liever gezegd: niet zo goed. De laatste tijd gaat er nogal eens iets mis met de bestellingen. Zo bestelden wij voor ons VHF transceiver project 40 speaker-mikes bij een van de Chinese webshops. Nou weet ik niet hoe goed jouw Engels is, maar bij een speaker-mike stel ik me voor dat je een luidspreker-microfooncombinatie geleverd krijgt. Maar het was veel microfoon, weinig luidspreker. En dan begint de onderhandeling om het opgelost te krijgen. Uiteindelijk lukt dat allemaal wel, maar je moet wel de tijd hebben: je bent zo weken onderweg. Chris PA0OKC bestelde recent 25 relais, waarvan er uiteindelijk 5 geleverd werden. En ondergetekende dacht voor allerlei projectjes een stel van die 3,5mm steekkabeltjes te kopen voor alle nieuwe experimenten waarbij audioverbindingen gemaakt moeten worden. Kosten ca. €10/stuk bij Conrad, €1,51/stuk bij Deal Extreme. Dus er 5 besteld. Afgelopen vrijdag kwam de order binnen. 1 kabeltje. Stond ook op de envelop, maar op de website stond dat de hele order à 5 stuks geleverd was. Dus ticket aangemaakt op de website, moet je foto's van de envelop en de geleverde goederen opsturen – en dan komt het antwoord: "vanwege een backlog aan tickets op dit moment kan het even gaan duren"… Een backlog betekent gewoon een achterstand van hier tot Tokio (Oh wacht… dat ligt daar al bijna) en dat betekent dat je mag concluderen dat er een hoop fout gaat op dit moment.

Kortom, een kleine waarschuwing: ja, het is allemaal rete-goedkoop. Maar er gaat nog wel eens iets mis, en dan moet je geen haast hebben met je projecten want je bent zo weken onderweg voor zo'n akkefietje uit de knoop getrokken is.