Zonnevlekken in 7 jaar niet zo laag geweest

Flare

FlareHet oppervlak van de zon is al blank (geen zonnevlekken) gedurende 13 opeenvolgende dagen. De laatste keer dat dat gebeurde was in april 2010, vlakbij het einde van een historisch diep zonnevlekken minimum.

 

De huidige reeks zonnevlekloze dagen luidt een nieuw zonnevlekkenminimum in, waarvan het dieptepunt verwacht wordt ergens in 2019-2020. 

En wat betekent dit voor het ruimteweer? Antwoorden op dat soort vragen vind je in Spaceweather.com.

Maar je hoeft geen geleerde te zijn om de effecten op onze banden waar te nemen. Waar het een paar jaar geleden nog gewoon was om als Nederlanders onder elkaar een praatje te maken op 40m, is dat al een tijd niet meer mogelijk. De reden? De kritische frequentie zakt onder de 7MHz en daardoor verdwijnen de vrijwel recht omhoog gerichte radiogolven de ruime in, in plaats van teruggekaatst te worden. Zie bijvoorbeeld de staat van de atmosfeer op digisonde . De kritische frequentie is de foF2 en die is op het moment van dit schrijven 4.725kHz, dus zelfs de veel geprezen 60m band doet het nu niet. Onderaan het ionogram zie je de MUF en op welke afstand die geldt. Op dit moment is de 1000km MUF 7.5MHz dus op die afstand begint 40m weer wat te doen. Gezien de waarnemingen van Spaceweather gaat het wel weer even duren voor dat weer wat beter wordt…