Nog geen WRC-15 voor Engeland

60m

60mHet klinkt vreemd in deze tijd waarin veel landen toetreden tot de WRC-15 toewijzing voor de 60m band, maar de Engelsen hebben nog steeds geen toestemming om deze band in zijn geheel te gebruiken.

 

 

Amateurs in Engeland hebben het geluk gehad dat ze al 15 jaar geleden toegang hebben gekregen tot 5MHz op 5 aangewezen kanalen en daarnaast nog eens tot 70kHz spectrum dat in 2013 beschikbaar kwam. Dat was het resultaat van de nauwe samenwerking tussen het Engelse AT, Ofcom, en het Ministerie van Defensie, die de primaire gebruiker is van de band. De Engelsen beschikken daarmee over meer spectrum dan de meeste landen en dat ook nog eens met een vermogen van 100W op 5MHz, maar ze hebben dan weer niet de beschikking over de volledige WRC-15 band van 5351.5 tot 5366.5kHz. De vereniging RSGB heeft een actieve rol gespeeld in het WRC-15 proces en werkt nog steeds samen met Ofcom om toegang te krijgen tot de gehele WRC-15 band, maar dat gaat op de korte termijn nog niet gebeuren omdat er nog steeds toewijzingen zijn in deze band. De RSGB gaat het IARU Regio 1 bandplan voor 5MHz implementeren binnen de aan amateurs toegewezen segmenten. In overeenstemming met andere Regio 1 landen die een toewijzing voor meer dan 15kHz hebben (waaronder nog Nederland), wordt de amateurs in Engeland geadviseerd om de aan de Engelsen toegewezen kanalen die binnen de WRC-15 band vallen, uitsluitend te gebruiken voor internationale contacten of amateurs die geen andere keuze hebben.

Houd er dus rekening mee dat Engelsen gebonden zijn aan kanalen, en niet zomaar overal neer mogen ploffen zoals wij. Waar ze dan wél mogen komen, vind je op deze pagina .