CHA F-Loop 2.0

loop

loopNieuws van het antenne-front: chameleonantenna presenteert de F-Loop 2.0, een kleine loop antenne met een diameter van nog geen meter die alle amateurbanden van 3,5-30MHz ondersteunt.

 

 

En daarmee gaat dan gelijk mijn Bullshit-detector in de hoek. Even de specificaties van deze antenne:

Specificaties:

  • 3.5 MHz tot 29.7 MHz (80 – 10 meter amateurbanden)
  • Maximaal vermogen: 10W CW of 25W SSB
  • Eigen ontwerp soldeerloze aluminum koppelloop. Deze koppelloop kan gebruikt worden met elk type coax voedingskabel. Vanwege zijn stevigheid blijft de afstemming stabiel en voorkomt SWR fluctuaties als gevolg van vervorming van de koppelloop.
  • De driedelige inklapbare draagbare mast zorgt dat je 'm makkelijk op kunt bergen, snel op kunt zetten en makkelijk kunt gebruiken onder alle omstandigheden. Je hoeft niet de rommelen met meerdere PVC buizen om de antenne in elkaar te zetten.
  • De onderzijde van de telescopische mast is voorzien van een stalen 3/8-24 schroefdraad voor makkelijke montage op een statief (driepoot).
  • De 3,5m RG-58 met geïntegreerde HF smoorspoel ontkoppelt de koppelloop van de radio wat essentieel is om variaties in de SWR te voorkomen als je de antenne draait of de coax kabel verplaatst.
  • Onze eigengebouwde condensatoren zijn voorzien van een 6:1 vertraging voor een gelijkmatige en consistente afstemming verenigd met de hoogst haalbare prestaties in de markt.
  • De Condor Mole militaire draagtas biedt eenvoudige opslag, transport en bescherming voor de antenne.
  • De unit is nu voorzien van een nieuwe grotere Delrin afstemknop voor soepeler afstemming.
  • Je kunt separaat een Booster Kit Loop met een diameter van 1,23m kopen voor 15m tot 40m.
  • De grondplaat van de afstemunit is uitgevoerd als een geanodiseerde aluminium plaat. Die kan je direct op een platte ondergrond zetten of monteren op een statief (14-20 schroefdraad of 3/8 montagegat voor een CHA JAWMOUNT opstelling).
  • De CHA F-LOOP Plus 2.0 wordt compleet geleverd met de CHA F-LOOP 2.0 + 91cm diameter opvouwbare loop straler gemaakt van twee delen van 2,5cm 6061-T6 aluminum pijp + 18cm diameter aluminum koppelloop.

Tot zover de hoera-specificaties van Chameleonantenna . Maar inmiddels heb ik wel wat ervaring met loop antennes, en wil je een beetje nuttig gebruik maken van een loop antenne, dan moet je het gebruik beperken tot ongeveer een octaaf (een factor 2, dus bijvoorbeeld 30-15m, 20-10m etc). Anders gaan er een paar dingen mis, en dat is bij deze antenne niet anders. Downloadtip: de Magnetic Loop Calculator van KI6GD. Als je daar een beetje mee speelt en de gegevens van deze antenne invoert, zie je een paar dingen. Om te beginnen lijken de getallen die ze voor de efficiency geven, gebaseerd op koper als materiaal voor de loop en niet op aluminium. Dat kan je in de calculator instellen en daarbij zie je dat de efficiency met meer dan een factor 2 naar beneden gaat bij gebruik van aluminium als geleider. Vervolgens worden de cijfers voor 80m zorgvuldig weggelaten. Bij 3,5MHz en een loop omtrek van 2,85m (91cm diameter, zoals opgegeven) is de efficiency nog 0,4% en dat is -24dBd. Scheelt dus 4 S-punten ten opzichte van een dipool. Het andere probleem is 29,7MHz. De waarde van de afstemcondensator moet daarbij 3,1pF zijn. Ik betwijfel of de minimumcapaciteit in combinatie met de parasitaire capaciteiten dat haalt. Zelf denk ik van niet. Het blijkt ook wel uit de aangeboden Booster Kit Loop, die een diameter van 1,23m heeft en slechts gespecificeerd wordt voor 40-15m. Dat is veel realistischer. Neem daarbij in aanmerking dat je hiervoor ongeveer €400 moet aftikken, en dan zeg ik: bouw de QRP Portable Loop Tuner uit de RAZzies van oktober 2015. Kost je twee oude omroep-C's en 3m RG213. Doet het waarschijnlijk beter dan deze antenne en kost een hoop minder.

Kortom: als je mechanisch niet zo handig bent maar wel een dikke portemonnee hebt: vooral doen. Uiteindelijk word je wel ergens een keer gehoord. Maar ik zou zelf wat in elkaar knutselen. Helemaal niet moeilijk, veel goedkoper en nog leuk om te doen ook.