Nieuwe antenne testmethode

antenne

antenneFrank Donovan W3LPL heeft een van de weinige “super-stations” in de wereld. Kijk voor de grap maar eens op qrz.com . Tijdens het testen en vergelijken van twee antennesystemen met behulp van twee WSPRlite antenne testers van SOTABEAMS merkte hij op dat zeer goede resultaten te behalen zijn als je de ontvangstdata zo kunt filteren dat je alleen de gelijktijdige ontvangstrapporten zichtbaar maakt.

 

Aangezien WSPR zenders op willekeurige tijdstippen zenden, zijn dit soort gelijktijdige ontvangstrapporten vrij zeldzaam – tenzij je een “super-station” gebruikt! SOTABEAMS analyseerde Frank’s gegevens en was het ermee eens dat dit een interessante waarneming was. Dus hebben ze samengewerkt om dit onder te brengen in hun antenne analyse systeem. Stap 1 was om hun DXplorer.net data analyse systeem aan te passen zodat gefilterd kon worden op gelijktijdige spots maar ook op afstand/opstralingshoek. Naast deze verbeteringen werd ook de analyse van real-time statistische gegevens toegevoegd.

Niet iedereen beschikt over een “super-station” dus werd er een hardware upgrade uitgevoerd op de WSPRlite zenders zodat ze synchroon kunnen werken (op hetzelfde moment zenden) maar ook pseudo-random om goed gebruik te kunnen maken van de WSPR frequentie slots. Door deze aanpassing wordt het aantal bruikbare spots enorm vergroot en dat maakt zelfs het gelijktijdig analyseren van antennes met een laag rendement mogelijk.

Alles bij elkaar zorgen deze veranderingen dat het nu mogelijk is om een real-time analyse van antenneprestaties te realiseren op een manier zoals dat tot op heden niet mogelijk was. Deze analysemethode is nu live.

Details van dit systeem vind je op www.sotabeams.co.uk/wsprlite

En voorbeeld testresultaten op: http://www.sotabeams.co.uk/blog/