India verbiedt online verkoop transceivers

Piratenvlag

PiratenvlagHoe wereldvreemd kun je zijn. De Indiase krant Mumbai Mirror meldt dat als gevolg van een klacht door radio amateurs het ministerie van Telecommunicatie een verbod op het verkopen van radiozendapparatuur heeft uitgevaardigd aan online aanbieders, waaronder eBay en Amazon. Volgens de krant heeft een groep amateurs afgelopen herfst een brief geschreven aan de Adviseur Draadloze Communicatie van het ministerie van Telecommunicatie om te waarschuwen tegen de online verkoop van radio apparatuur omdat dat een bedreiging voor de nationale veiligheid zou kunnen zijn.

 

Hun waarschuwingen waren het gevolg van meldingen van “zeer verdachte” 2-meter uitzendingen langs de Bengalese-Bangladese grens. Hun brief trok de aandacht van de veiligheidsdienst, ambtenaren uit de directe omgeving van de Minister President en van de militairen.

Het ministerie van Telecommunicatie heeft nu de online aanbieders gevorderd om met onmiddellijke ingang te stoppen met het online verkopen van radiozendapparatuur. De wet in India vereist dat degenen die radiozendapparatuur verkopen over een "dealer-vergunning" beschikken en dat gebruikers een zendmachtiging hebben.

Ankur Puranik, VU2AXN, woordvoerder van de Mumbaise Amateur Radio vereniging, zei tegen de krant, “…onze zorg is dat de krachtige zendapparatuur in verkeerde handen kan vallen en misbruikt kan worden. En nog belangrijker: deze twee-weg radio's kunnen op elke frequentie afgestemd worden inclusief vertrouwelijke frequenties die door de overheid (politie etc) gebruikt worden. Ze kunnen gebruikt worden om naar vertrouwelijke draadloze gesprekken te luisteren.”

Hoe zijn die lui in vredesnaam aan een machtiging gekomen. "Draadloos" en "vertrouwelijk" gaan al sinds de demonstratie van radio door Marconi nu niet direct hand in hand. En de illusie dat je de verkoop van Baofengs kunt stoppen door een verbod uit te vaardigen tegen eBay en Amazon is op zijn zachtst gezegd nogal naïef. Als inlichtingendienst had ik er zelf maar een paar besteld en was gaan luisteren, in plaats van daar door notabene amateurs op gewezen te moeten worden. Welkom in de echte wereld…