RS918SSB SDR QRP transceiver

RS918SSB

RS918SSBSoms loop je tegen van die dingen aan waar je je vraagtekens bij zet. Via het Spaanse blad Radionoticias.com werd ik geattendeerd op een leuke QRP SDR transceiver. Dan ga je wat verder zoeken, en dan lijkt het erop dat het ontwerp vakkundig gejat is van een Engelse amateur die er een open source project van had gemaakt.

 

 

Afijn, eerst maar de specificaties. De Chinese website toont een mooi plaatje, met de volgende specs:

  • Frequency Range – RX:1.8-30MHz TX:All HAM HF BANDS
  • Operating Mode – SSB(J3E)?CW?AM(RX Only), FM, FREE-DV
  • TX Power – 5W (Standard, DC 13.8V) , 15W (Full,DC 13.8V)
  • Receiving Sensitivity – 0.11~0.89μV(RFC 50-20)    
  • Minimum Frequency Step – 1Hz
  • Operating Voltage – DC9~15V
  • Antenna Impedance – 50Ω
  • Frequency Stability –  ±1.5PPM @ Power on 5 Minutes (Standard) ; ±0.5PPM if Optional TCXO Used
  • Product Dimension (W × H × D) – 215×74×62mm?Mounting Bracket Included?
  • Weight – 623g

Vergelijk voor het gemak eens het plaatje op Radionoticias.com . Ziet er vrijwel hetzelfde uit toch? Behalve dat er bij Radionoticias nog "mcHF-QRP" op de linkerzijde van de frontplaat staat. Maar – was dat niet het project van M0NKA ? Volgens de website van Simon the Wizard kost het Chinese ding $350 en dat is an sich niet veel voor een SDR radio met al deze mogelijkheden. Maar het is natuurlijk wel triest dat je iets creëert voor de amateurgemeenschap en als geheel ter beschikking stelt, waarna een of andere handige Harry er een winkeltje van maakt en er flink geld aan verdient. Alleen al om die reden zou ik de kit van M0NKA kopen. Want het is absoluut een leuk ding…