Amateurnet relayeert noodsignaal

OK, deze is iets groter

OK, deze is iets groterHet Maritime Mobile Service Network (MMSN) heeft onlangs nog gefungeerd als belangrijk doorgeefluik nadat het sportvissersschip Free Spirit een “mayday” noodoproep uitzond op VHF marifoonkanaal 16 toen deze in Mexicaanse wateren in de problemen kwam.

 

 

Brian Stipak, KF7QCX — schipper van de zeilboot Ubiquity — hoorde op 13 mei de mayday, waarin gemeld werd dat de Free Spirit snel zinkende was, met 4 personen aan boord, en dat men het schip ging verlaten. Omdat Stipak via de VHF radio geen kuststations kon bereiken, meldde hij zich op de frequentie van het MMSN netwerk op 14.300MHz. Ondanks de slechte band condities was hij in staat om een positie door te geven aan net control station Ken Porter, AC0ML, die bijgestaan werd door collega netbeheerder Scott Roberts, KK4ECR.

“Er kwam water de boot binnen en ze konden niet vinden waar het vandaan kwam, dus maakten ze de reddingsboot gereed,” zo vat Stipak de gebeurtenissen samen op zijn website. “Hij gaf duidelijk de coördinaten van zijn positie door en toen ik die op de kaart zette, zag ik dat ze in het midden van de Sea of Cortez zaten, ongeveer 46 nautische mijlen bij me vandaan. Mijn VHF verbinding met hem was marginaal.” Stipak zei dat ondanks dat hij de MMSN net control maar nauwelijks kon horen, de operator wel in staat was om de informatie te nemen. Het schip Fathom hoorde de mayday eveneens en zette koers naar de in problemen verkerende boot.

Porter verzocht het Amerikaanse kustwachtstation in San Diego om de informatie door te geven aan de Mexicaanse marine, die vervolgens een schip stuurde naar de laatst bekende positie van de Free Spirit. De kustwacht probeerde ook om de Ubiquity te contacten op 14.300MHz, maar de bandcondities veranderden snel, en er was geen contact meer mogelijk.

Stipak lukte het nog wel om via zijn mobiel de havenmeester van Puerto Escondido te bereiken en hem informatie te geven over de noodoproep.

“We hoorden een uur lang niets meer van het in problemen verkerende schip: het laatste bericht was dat ze de reddingsboot in gingen. Ik ging er vanuit dat het schip gezonken was,” zegt Stipak op zijn wersite. “Toen kwam de kapitein van de Free Spirit weer over de marifoon met het bericht dat ze het lek gevonden en gedicht hadden, aan het proberen waren om de boot leeg te pompen maar dat ze de motor niet meer konden starten, inderdaad de reddingsboot te water hadden gelaten maar dat ze niet het schip gingen verlaten en dat hij de mayday niet in wilde trekken.

Roberts hoorde later van de kustwacht dat de Free Spirit naar de haven van San Carlos gesleept was en dat alle opvarenden veilig waren.

Het Maritime Mobile Services Network is een ondersteunend netwerk voor zeevarenden, maar ook voor missionarissen. Oorspronkelijk bedoeld om marineschepen de mogelijkheid te geven om via het amateurnetwerk het telefoonnet op te gaan (phone patch), maar tegenwoordig een dienstennetwerk voor zeevarenden, ook voor noodsituaties. Hou 14.300MHz dus vrij en ga daar niet zitten rag-chewen. Dat wordt niet op prijs gesteld…