Uitstervende amateurs

ouwe radio's

ouwe radio'sRoger, G3XBM, mijmert over de toekomst van de radio amateurs. En hij ziet die somber in. Dit naar aanleiding van een video presentatie die Rob Sherwood gegeven heeft over storende technologie in onze hobby. Daarin noemt hij het aantal verkochte ICOM IC7300 transceivers in het eerste jaar.

 

 

Rob noemt een aantal van 11000 verkochte apparaten in het eerste jaar. En dat is kennelijk goed. En als de op SDR gebaseerde IC7300 dit aantal heeft verkocht, dan zullen Yaesu en Kenwood een hoop minder van hun producten verkocht hebben.

Toen Roger nog werkzaam was in de pieperwereld (semafoons etc.) in de jaren 90, werden dit soort aantallen per dag verkocht.

Naarmate we ouder worden, gaan deze getallen waarschijnlijk nog wel omlaag. Amateurs gaan dood en er worden minder nieuwe sets verkocht. Uiteindelijk besluiten de Japanse fabrikanten dat amateurradio's maken niet interessant meer is omdat het te weinig oplevert. Je zult ook zien dat er de komende jaren minder nieuwe sets zullen verschijnen.

OK, in sommige landen komen er nog wel jongeren bij in de hobby, maar zeker in Engeland is amateur radio een hobby voor oude mannen en in 20-30 jaar zijn die uitgestorven.

Wat we gaan zien is kostenbesparing. Er zal een verschuiving optreden naar SDR technieken, omdat die goede prestaties leveren voor minder geld.

Het aantal dealers zal afnemen en het aantal radio bladen eveneens. De hobby zal er in 2040 heel anders uitzien.

Mijn positieve blik na dit gesomber van Roger: Met het verdwijnen van de stopcontact amateurs zal de hobby er weer meer uit komen te zien waar het voor bedoeld was: noodgedwongen zullen amateurs hun spullen weer zelf moeten maken en/of programmeren. Daar was die toewijzing van spectrum aan amateurs door de ITU immers voor bedoeld.

De video presentatie van Rob Sherwood: