Mexico wil FM in smartphones

iphone

In Mexico heeft het AT aldaar, het Federal Telecommunications Institute, een nieuwe regel goedgekeurd die vereist dat alle telefoonfabrikanten de techniek die de ontvangst van FM-signalen door de telefoons mogelijk maakt, inschakelen.

 

 

Dat rapport verscheen in emarketer en luidt als volgt:

Deze goedkeuring komt na maanden van druk, uitgeoefend door de National Chamber of Radio and Television Industry (CIRT), en maakt Mexico het eerste land ter wereld met zo'n regel.

CIRT merkt op dat de meeste smartphones al ontworpen zijn met een ingebouwde FM radio ontvanger. Maar willen de smartphone gebruikers de radio signalen ook kunnen ontvangen op hun apparaat, dan moeten de ontvangers daar wel voor enabled worden door de fabrikanten.

Tijdens het lobby traject gebruikte de CIRT als argument dat in noodgevallen of natuurrampen mobiele netwerken waarschijnlijk compleet uitvallen. Onder deze omstandigheden kunnen smartphones met FM door de overheid gebruikt worden om (waarschuwings)berichten naar burgers te sturen.

Zo'n regel werpt wel vragen op, zoals hoe het FM signaal bij de ontvangerchip in de telefoon moet komen. Want hoewel het softwarematig geen probleem is om de interne FM functionaliteit in te schakelen door een wijziging in de firmware, gaat het niet werken zonder geschikte antenne. Eens maakten de telefoons gebruik van de oortelefoonkabel als antenne, maar in de laatste telefoons zoals de iPhone 7 wordt gebruik gemaakt van draadloze headsets en dan heb je geen draadje meer die je als antenne kunt misbruiken. Nog afgezien van het feit dat in west-Europese landen ingezet wordt op het opheffen van het analoge zendernetwerk ten faveure van digitale technieken zoals DAB, en dat heb ik nog in geen telefoon gezien.

Het hele verhaal vind je op:
https://www.emarketer.com/Article/New-Rules-Mexico-Unlock-FM-Radio-on-Smartphones/1015988