Bandplan voorstel voor 630m

Stukkie spectrum

Stukkie spectrumAmerika wordt wakker. Tot nu toe hadden ze daar nog geen toestemming om 630m (472-479kHz) en 2200m (135.7 – 137.8kHz) te gebruiken, maar dat zit er nu wel aan te komen en dus gaan ze zich buigen over een bandplan.

 

 

ARRL 630-Meter Experiment coördinator Fritz Raab, W1FR, heeft een informeel bandplan voorgesteld voor de 472-479 kHz band. Raab zegt dat zodra de amateurs in Amerika toegang hebben tot 630 meter, hij de stations die nu onder de WD2XSH FCC Experimentele licentie vallen, gaat verhuizen naar 461-472 kHz.

Dat houdt de amateurfrequenties vrij terwijl er toch onbemande propagatiebakens beschikbaar blijven. Er is immers maar 7kHz beschikbaar in de band en die wil je zo efficiënt mogelijk gebruiken.

Op 28 maart heeft de FCC regels aangenomen die toegang op secundaire basis tot de 472-479 kHz en 135.7-137.8 kHz (2,200 meter) mogelijk maakt, onder voorwaarde dat de Utilities Telecoms Council (UTC) geïnformeerd wordt als je de band wil gaan gebruiken. Procedures om aan de voorwaarden te voldoen zijn nog steeds in ontwikkeling bij de UTC, die er zeker van wil zijn dat de amateurs op die frequenties geen storing veroorzaken aan de power line communicatie (PLC) systemen die gebruikt worden om het elektriciteitsnet de managen (Gebeurt in Nederland ook, het schakelen van lantaarnpalen gebeurt met LF signalen gesuperponeerd op het lichtnet -red). Overigen is zo'n soort storing tijdens de uitgebreide experimenten op 630 meter en 2200 meter nog nooit aangetoond.

Raab en LF/VLF enthousiast John Langridge, KB5NJD, hebben het 630-meter bandplan “gebaseerd op bestaande patronen, het scheiden van de diverse modes, en het harmoniseren van de Amerikaanse werkmethoden met die in Europa.” Het plan, dat niet aanbevolen of geaccepteerd is door de amateurvereniging ARRL, roept op om uitsluitend smalband modes te gebruiken — met bandbreedtes van 150 Hz of minder — gedurende de nachtelijke uren. Modes zoals AM, SSB en MCW zouden 's-nachts niet gebruikt moeten worden behalve tijdens special events (toch niet contesten hè? Want dat is vrijwel elke dag aan de gang. -red) volgens het plan, maar in geval een “breedband” mode toch noodzakelijk zou zijn, dan zou dat verbannen moeten worden naar het gebied tussen 476 en 479 kHz.

Het plan voorziet tevens in frequenties voor WSPR en JT9, en ook voor QRSS (Heel langzame CW).