Opkoper vindt oude NASA computers

image2-1440x911Dat is nog eens wat anders dan een Commodore 64 in de kast van je opa vinden. Na de dood van een ex NASA engineer vond een opkoper in de kelder van de engineer een stel NASA computers uit het Apollo-tijdperk en honderden mysterieuze tape spoelen, volgens een rapport van het NASA Office of the Inspector General (OIG) dat boven water kwam na een WOB verzoek.

 

 

De meeste  tapes waren ongemerkt, maar het overgrote deel van de rest leken instrumentatietapes te zijn voor Pioneer 10 en Pioneer 11, NASA’s fly-by missies naar Jupiter en Saturnus.

De twee computers zijn zo zwaar dat er vermoedelijk een hijskraan aan te pas gekomen moet zijn om ze op hun plek te krijgen, concludeert het rapport.

Ergens in het begin van de 70er jaren moet een IBM engineer die voor NASA werkte op het hoogtepunt van de ruimterace de computers mee naar huis genomen hebben, samen met de mysterieuze tape spoelen. Een opkoper, die uitgenodigd werd om de kelder van de overledene leeg te halen, ontdekte de computers. Op de apparaten zaten duidelijke labels met “NASA PROPERTY,” dus belde de opkoper voor de zekerheid maar de NASA om te melden wat hij gevonden had.

"Vertel de NASA alsjeblieft dat de computers niet gestolen zijn," zeiden de erfgenamen tegen de opkoper, volgens het rapport. "Ze waren van het IBM Allegheny Center Pittsburgh, PA 15212. In de periode 1968-1972 deed IBM afstand van deze systemen en de engineer in kwestie vroeg of hij ze hebben mocht, en IBM vond dat goed."

Geïnteresseerden kunnen het hele rapport lezen; de naam van de engineer is verwijderd.

Om 8 december 2015 hebben NASA onderzoekers de 325 magnetische data op tape opgehaald. De cassettes hadden de afmetingen van 36cm in diameter en waren gevuld met 1/2 inch (1,26cm) magnetische tape. De tapes "waren in slechte staat en bija allemaal waren ze in meer of mindere mate aangetast door schimmel."

De meeste tapes waren niet gemerkt, maar "van de tapes die wel gemerkt waren, leek de inhoud te bestaan uit wetenschappelijk materiaal van o.a. Pioneer en Helios missies en de data was van 1967-1974."

NASA vertelde de familie van de overledene dat ze zelf niet in de oud-ijzerhandel zaten. “Nee, we hebben de computers niet nodig,” zei NASA tegen de familie van de overledene. “We kunnen er niets mee.”

Het rapport vermeldt verder: “De computers zijn niet uit het huis gehaald vanwege hun afmetingen en gewicht.”

De laatste opmerkingen van de archivaris waren: Vernietig de tapes. “Er is geen bewijs dat dit materiaal historisch belangrijk is… Ik adviseer verwijdering door onmiddellijke vernietiging van alle magnetische tapes.”

Na alle onderzoeken blijft één mysterie onopgelost. De NASA computers waren gemerkt met een Contract Nummer: “CONTRACT NO. NAS5-2154.” NASA was niet in staat om bewijzen te vinden van het bestaan van dat contract. Aangezien NASA ook al eens per ongeluk alle tapes van de maanlanding van de Apollo had gewist, is dat niet echt een verrassing…

Gelukkig hebben we de foto's nog.