Morse voor (Marine)dummies

250px-Seaman_send_Morse_code_signals

250px-Seaman_send_Morse_code_signalsAl sinds eeuwen gebruiken mariniers lampen met kleppen ervoor om via Morse code berichten van schip naar schip te versturen. Maar tegenwoordig wordt Morse code niet meer door elke zeeman geleerd, hoewel de communicatie via lampen nog steeds wordt gebruikt. Dus hoe kunnen we het nuttige met het aangename verenigen? Nou, als je bij de Amerikaanse marine dient dan kan je nu je lamp communicatiesysteem updaten zodat die de moderne vorm van Morse code ondersteunt: appen.

 

 

Tijdens een recent uitgevoerde test aan boord van de USS Stout gebruikte de Amerikaanse marine een nieuw systeem dat ze de Flashing Light to Text Converter (FLTC) noemt. Tijdens de test verstuurden de zeelui aan boord van de Stout app berichten en de FLTC zette die om naar Morse code lamp signalen die werden opgevangen door de USS Monterey, die aangemeerd lag in een dok in Norfolk, Virginia.

"Het beste van deze flashing light converter is het gemak waarmee deze door de zeelui te gebruiken is," zei Scott Lowery, een engineer van het Naval Surface Warfare Center. "Het werkt zeer intuïtief omdat het net zo werkt als apps op iPhones. Je typt gewoon je bericht en verzendt het met een druk op de knop."

Het systeem werkt feitelijk zó intuïtief, dat de zeelui besloten een van de meest letterlijke grappen uit de boeken uit te halen toen ze gevraagd werden om Lowery een berichtje te sturen. "Ik vroeg ze om me een random iets te sturen, dus stuurden ze het woord 'random," zei Lowery. Hij nam de flauwe humor sportief op en voegde daar aan toe: "Simpel, maar het toont aan dat het systeem werkt."

 

Hoewel de FLTC nog in de prototype fase is, schijnt het Office of Naval Research een foolproof systeem aan het ontwikkelen te zijn voor het versturen van berichten als de radio communicatie niet meer werkt. Feitelijk heeft de FLTC niets meer nodig dan lampen die óf LED gebaseerd zijn (ze worden digitaal aan- of uit gestuurd) óf kleppen hebben die bestuurd worden door snelle stappenmotoren die ze mechanisch open en dicht sturen, plus een GoPro camera voor het ontvangen van inkomende berichten.

Het stukje techniek dat deze dingen onderling verbindt is een algoritme dat app berichten van een computer of tablet/telefoon kan interpreteren, dat omzetten naar Morse code, en dan het bericht via lichtsignalen versturen, en omgekeerd.

Met deze succesvolle test weet de Amerikaanse marine zeker dat ze een systeem ontworpen hebben dat snel te implementeren is in haar vloot. Met nog een paar tests te gaan, kan de Amerikaanse marine ergens in 2018 een FLTC systeem op al haar schepen hebben.

Noot van de redactie: wat een blamage. Als de radio's niet meer werken door bijvoorbeeld een EMP, doen de tablet, telefoons en computers het ook niet meer. Doe mij dan maar een lamp met een handbediende klep ervoor en kennis van morse. Waarschijnlijk ben ik dan de enige die nog wél kan communiceren.