Elektromagnetische veldsterkten blijven onder de toegestane blootstellingslimieten

hoop antennes

hoop antennesAgentschap Telecom heeft op 62 locaties in Nederland elektromagnetische veldsterktemetingen (EMV-metingen) uitgevoerd. Uit deze metingen is gebleken dat de veldsterkten ruim onder de toegestane blootstellingslimieten blijven.

 

 

Door de toenemende (maatschappelijke) vraag naar dekking en capaciteit voor draadloze telecommunicatie, plaatsen mobiele operators steeds meer antennes. Daarom heeft de Europese Commissie medio 2016 een voorstel ingediend voor één Europese Elektronische Communicatie-Code.

Vanwege deze ontwikkelingen heeft Agentschap Telecom, vanaf de zomer 2016 EMV-metingen uitgevoerd. De metingen zijn uitgevoerd aan antennes die recent in gebruik zijn genomen en op locaties waar meerdere antennes in de buurt van burgers zijn opgesteld.

De hoogst gemeten veldsterkte is 4,1 volt per meter (V/m). De laagst geldende blootstellingslimiet voor EMV is 28 V/m. De gemeten veldsterkten liggen hier ruim onder. Met het oog op de snelle technologische ontwikkelingen, de veranderingen in de antenne-infrastructuur en de vragen hierover èn over de EMV, blijft het agentschap jaarlijks EMV-metingen aan antennes uitvoeren.

De uitgewerkte meetresultaten en een analyse van deze meetresultaten kan je in het onderzoeksrapport vinden.