ISS Packet systeem down

ARISS

ARISSHet verouderde Amateur Radio on the International Space Station (ARISS) packet systeem op 145.825 MHz lijkt er nu helemaal mee opgehouden te zijn, nadat er onlangs al problemen mee waren, en de zaak weer in de lucht krijgen kon wel eens maanden gaan duren.

 

 

De voorzitter van ARISS, Frank Bauer KA3HDO, vertelt dat het packet systeem, dat zich in de Columbus module bevindt, vorige week kuren begon te vertonen waarbij alleen nog maar een baken uitgezonden werd.

“Het ARISS team heeft toen de bemanning verzocht om de boel uit en weer aan te zetten, maar na deze harde reset is het systeem er helemaal mee opgehouden,” zegt Bauer in een nieuwsbericht. “Denk er aan dat dit systeem al 17 jaar om de aarde draait. Het werd aangeleverd met de STS-106 Space Shuttle Atlantis missie in september 2000 en werd al 20 jaar geleden gebouwd, getest en goedgekeurd voor de vlucht.”

Bauer zegt dat het ARISS team uitgebreide discussies heeft gehad over de oplossing van het probleem, te beginnen met wat extra troubleshooting op de bestaande packet module. Hij zegt dat het weken gaat duren om de vereiste troubleshooting procedures te ontwikkelen en goedgekeurd te laten krijgen door de NASA, voordat de ISS bemanning deze tests mag uitvoeren. Waaronder nog een keer een harde reset, zegt hij.

“De doorlooptijd is veel langer dan gewoonlijk, omdat er zeer binnenkort een nieuwe bemanning zal arriveren in het ISS,” verklaart Bauer. “De huidige bemanning richt zich op de aankomst van de nieuwe bemanning, en er is een overgangsperiode van 1 tot 2 weken nadat de nieuwe bemanning arriveert. Het positieve is dat één aspect van de troubleshooting — een tweede harde reset — automatisch gaat gebeuren, omdat ARISS uitgeschakeld wordt tijdens het docken, en later weer ingeschakeld wordt.” Bauer zegt dat de troubleshooting ondanks deze reboot wel verder gaat.

Additionele plannen met alternatieve oplossingen worden besproken binnen het ARISS team, en alle mogelijkheden worden gecoördineerd met het internationale ARISS team, de ontwikkeling van extra procedures, en betrokkenheid van de bemanning, zegt Bauer.

“Mensen die de werkzaamheden aan boord van het ISS een beetje gevolgd hebben weten dat de tijd die de bemanning aan onderzoeken besteedt gestaag toeneemt met de meer uitgebreide onderzoeken die aan boord plaatsvinden,” voegt Bauer daar aan toe. “Onnodig te zeggen dat de oplossing van dit probleem langer gaat duren dan in het verleden het geval geweest zou zijn.”

Bauer zegt dat ARISS realistische verwachtingen wil wekken over hoe lang het gaat duren om het ISS packet systeem probleem op te lossen. “Op dit moment moet je er op rekenen dat het een paar maanden kan duren voor het ARISS packet systeem weer werkt,” zegt hij.

Het huidige probleem benadrukt het belang van het opleveren van het nieuwe interoperabele radio systeem dat ARISS ontwikkeld heeft, zegt Bauer. “Het ARISS team is er zeer op gebrand om dat systeem ontwikkeld en uitgerold te krijgen,” zegt Bauer. “Volgende week bekijken we met de NASA het laatste ontwerp van dit systeem. Maar zonder jullie hulp gaan we het niet redden.”

Wil je bijdragen aan het ARISS radio fonds, bezoek dan de ARISS website en klik op de “Donate” knop.